Детската градина – начало на нов социален живот за детето

Детската градина – начало на нов социален живот за дететоДойде и този ден, когато нашето мъниче ще тръгне на детска градина. Дали детето е на 2 или 3 години има значение заради зрялостта и изградените му вече навици. Повече от всичко обаче е важно да се направи правилно планиране и подготовка, а тя ще даде възможност на детето за мек, гъвкав и наситен с положителни емоции старт. Да не забравяме, че детската градина е нивото, което подготвя за бъдещото училище, тя е натрупване на опит за рожбата ни, желание да се социализира и да се почувства като част от по-голям контекст – този на групата или колектива.

Разговор с детето
Нека да наситим предварителния подготвителен период с много светли и радостни чувства. Родителите по достъпен начин, използвайки игри и интересни форми за общуване, трябва да успеят да обяснят какво е детска градина, колко е хубаво да имаш нови приятели, какви неща ще научи детето там, защо мама и татко трябва да ходят на работа.
Може да се започне и с четенето на книжки с приказки и стихчета, да се потанцува на известни песнички.
Разширете кръга от познати и деца около рожбата си, нека да свиква все повече, та макар и за кратко време, без вас.

Подготовка вкъщи
Детето трябва да има изградени навици за относителна самостоятелност. Родителите трябва да го научат да държи правилно приборите за хранене, да може с малка помощ или даже без помощ да се храни, да обува и събува обувките си, да се облича, да предупреждава, ако иска да седне на гърне, да може да изрази чувства, да подскаже, че е жадно или че трябва да се смени памперсът.

Разкажете му че и вие сте ходили на градина, какво сте правили там, колко е весело и интересно да се пеят песнички или да се рисува, моделира с пластелин и играе на двора.

Торбичката с дрешки
Подгответе заедно торбичката с дрехи за преобличане. В повечето детски заведения искат да има написано с флумастер или бродирано името на детето, както и да има чифт дрехи за преобличане. Когато участва в подготовката, то свиква и разпознава цвета, с който е бродирано името му.
Хубаво е да има някакъв детайл, по който визуално да може да разпознава своите неща. Надпишете обувките, личните вещи. Разнообразието и предлагането на специални перманентни маркери е голямо, ще намерите подходящи за всякаква повърхност както за текстил, така и за кожа или найлон.

Посещение в градината
Посетете детската градина няколко пъти, периодът е необходим, за да се избегне стресът и преодолее вътрешният страх у детето. Добре ще е, ако то се запознае с бъдещите си педагози и персонал, да се разходи заедно с вас на двора, да поиграе на люлките и катерушките. С една дума – да се почувства у дома си на новото място.
Обяснете му заедно с учителите къде е мястото за хранене, за игри и рисуване, къде да мие ръчичките си.
Не забравяйте да го запознаете с персонала, който работи в кухнята – нали именно тези добри лелички ще готвят вкусните неща. Изградете доверие за срещата на детето с новите възрастни хора.

Промяна в режима
Докато са вкъщи, режимът на много от малките е зависим от този на родителите. Децата копират нашето поведение – ако сутрин искаме да поспим повечко, то и детето се излежава или играе с играчките, без да направи сутрешния си тоалет, забравя да измие зъбките или лицето.
В детската градина има строг порядък и то трябва да го познава предварително чрез изградени навици и поведение вкъщи. Не оставяйте детето до късно пред телевизора или до масата, ако празнувате с приятели. Сложете го навреме да си легне – времето, което детето ще прекара в детската градина, е също както работното място за нас.
Осем часа усилия, физическо и умствено натоварване, социални контакти и поведение в колектив. Не е лесно, а сънят е важен, за да може малкото същество да издържи.

Радостно настроение
Детето усеща, ако родителите се вълнуват или преживяват предстоящата неколкочасова раздяла, или се тревожат как ще се чувства малчуганът в новата среда. Поведението ни на родители трябва да бъде решително, да не се показва неувереност по отношение професионализма на педагогическия персонал, както и да се удължава раздялата пред вратата на градината. Нека детето да чуе, че мама или татко трябва да отидат на работа и че ще се върнат, за да вземат любимото си дете след няколко часа.
Ако то плаче, поговорете с педагозите и разберете дали плачът продължава дълго, или детето се успокоява, след като сте го оставили.

Любими играчки

Повечето родители дават на детето да избере коя от любимите си играчки ще вземе за детската градина. Има родители, които дават и кърпичка, на която е капнато малко от парфюма на мама.
Не забравяйте, че алергиите нарастват, има деца, които страдат от астма, имат дихателни проблеми, или са алергични към определени миризми.
Посъветвайте се с персонала и се информирайте, ако има дете в групата, което не понася аромата на парфюм.

Педагозите и близките хора
Детските учители са подготвени да подхождат индивидуално към всяко дете в групата. Те познават особеностите на възрастта и имат опит за периода на адаптиране. Доверете им се и, ако се появят съмнения или се нуждаете от професионален съвет, попитайте ги как да постъпите.
Има деца, които се чувстват добре, ако бабата или по-голямата сестра или брат са сутрин с тях. Детето ще ви подскаже самичко, ако се чувства по-комфортно и сигурно с някой друг човек.

Има още десетки съвети и начини да подготвите детето, себе си като родител, както и цялото семейство за деня, когато вашето мъниче ще тръгне на „училище“. Потърсете професионална литература със съвети към родителите, поговорете с приятелски семейства, които имат зад гърба си опит с по-големи деца, и вярвайте в силите си.
Чувството, че детето е вече голямо и ще стане част от социалния живот, е красиво.

Автор: Диана Йорданова