8 прости правила за щастлива връзка

8 прости правила за щастлива връзка

Както и да живеем с партньора си, нашите отношения винаги се развиват по някакъв сценарий – понякога ни се струва, че нещата са предопределени, друг път – че ние сме виновни за случващото се. Психолозите са изследвали много причини за скъсани отношения между жени и силните им половинки и са извели 8 неща, които трябва и не трябва да правите, ако искате връзката ви наистина да е щастлива.

Не се фокусирайте върху негативното

Мъжът ви прави за вас куп хубави неща, подарява ви цветя, ходи с вас на филми, които дори не са много по вкуса му, готов е да изслуша вашия монолог за това как сте били в мола и сте харесали рокля на супермарка, която обаче за нещастие не е била вашия размер.

Вие приемате това за негово задължение, но не пропускате да му намекнете, че не е почистил с мокра кърпа кухненския плот, ако е правил нещо на него, или не е изхвърлил пепелника с угарките от хола, или пък не е подредил бръснарските си принадлежности в банята, които трябва да стоят, според вас, по точно определен начин.

Спрете се и се замислете: защо постоянно зацикляте върху негативното и въобще не оценявате положителните черти и жестове на вашия партньор? Не ви ли се струва, че в крайна сметка проблемът не е във вашия партньор, а във вашето песимистично отношение към живота и бита?

Не губете интерес към живота

Не забравяйте постоянно да откривате за себе си и за своя партньор нещо ново. Само така вие ще можете да избегнете захлаждането в отношенията и да поддържате интереса не само един към друг. Затова забравете за уикенди, проведени пред телевизора с чаша кафе в ръка.

Вместо това пробвайте да поспортувате, да излезете на разходка в парка или край морето, да изгледате заедно един хубав филм, да поговорите за политика, история или за прочетена наскоро интересна книга. Това и ще ви обогати, и ще затопли отношенията ви с партньора.

Престанете да се притеснявате от разговорите за секс

Вие никога няма да можете да подредите сексуалния си живот, ако не обсъждате нещата със своя партньор – такива, каквито са и каквито бихте искала да бъдат. Няма нищо нито стеснително, нито срамно да се говори за секс – дали усещането е пълноценно и взаимно, дали да не се пробва нещо ново в леглото, как нещата биха станали по-добри.

Започнете да инвестирате в себе си

Ходете на изложби, четете книги, намерете време за спорт. Сдобийте се с хоби, което действително би ви увлякло. Повярвайте, когато животът ви се изпълни с мисли не само за възлюбения, той ще започне да се отнася към вас и вашите отношения много по-внимателно. И не забравяйте аксиомата: ако вие сте интересни за себе си, автоматически ставате интересни и за околните.

Интересувайте се от неговото хоби

Естествено не всяка жена е готова да слуша с часове приказките на мъжа си за неправилната тактика, която е избрал треньорът на любимия му футболен клуб. Но съгласете се: веднъж да се поинтересувате от един футболен мач и от резултата му, както и от очакванията на възлюбения не е толкова сложно. Вие дори не можете да си представите как един подобен разговор би променил отношенията на силната ви половинка към вас.

Не бързайте с нещата

Научете се да живеете със сегашния ден и да получавате удоволствие от тези отношения, които притежавате в момента. Повечето жени наистина не могат да заставят себе си да не мислят за бъдещето, но е добре да престанете да изисквате от вашия партньор някакви гаранции и „бизнес план” относно вашия роман в следващата петилетка.

Представителите на силната половина на човечеството крайно болезнено се отнасят към това, че някой посяга върху свободата им, особено в началния етап на отношенията. Дайте на мъжа възможност сам да реши дали е готов да проведе с вас остатъка от живота си.

Не се страхувайте от промени

Ако вие си мислите, че и след 5 години отношението на вашия партньор ще бъде същото, а той самият – същият човек, в когото сте се влюбила от пръв поглед, дълбоко се заблуждавате. Вие също ще се промените, както и той. Приемете факта, че с времето хората просто се променят. Въпросът е да сте готова да приемете тази промяна у партньора, като в същото време имате предвид и вашата лична трансформация.

Не замесвайте други хора във вашите отношения

Родители, близки приятели, фризьорката ви – това не са хора, с които трябва да споделяте подробности от личния си живот. Вие сте единственият човек, способен да вземе решение относно своите отношения, а мнението на страничните хора, колкото и да е сходно с вашето, може само да ви доведе до грешна стъпка.

Само вие знаете какво се случва в пространството на общия ви дом и адекватно бихте могли да прецените оптималното решение на евентуален конфликт с партньора.