8 прегръдки на ден ви правят най-щастливата жена на света

8 прегръдки на ден ви правят най-щастливата жена на света

„Знаете ли какво ме безпокои? Свят без прегръдки”. Това е един от най-известните цитати на култовия актьор Райън Гослинг, с който мнозина са съгласни. Прегръдките са нещо много важно в живота на човек – особено ако са нежни, здрави, трепетни, удивителни, даващи усещане на топлота, защитеност и прошка.

Те са неразделна част от общуването: между родители и деца, между любимите хора, между приятели и колеги. Често на такава проста проява на чувсвата ние не обръщаме внимание, а трябва, убедени са психолозите. И допълват, че 8 прегръдки на ден могат да ви направят най-щастливата жена на света, пише електронното издание elle.ru.

От гледна точка на психологията

Американският психотерапевт Вирджиния Сатир разработва теорията си за това, че за да има добро самочувствие, на човек са необходими 8 прегръдки на ден. Точно тази цифра може и да не е аксиома. По-скоро това е необходимият минимум. Работата е в това, че прегръдките са силен процес на обмяна на енергия, при това положителна. Забелязали ли сте, че след прегръдка ви става по-леко и като че ли с вълшебна пръчица всички проблеми остават на заден план? Така е, защото по време на прегръдка между хората се установява силна емоционална връзка. За да я почувстваме в максимална степен, психолозите смятат, че прегръдката трябва да е поне 20 секунди.

Именно толкова са необходими за това да изпитате положителните емоции, които компенсират недостига на поддръжка и внимание. Специалистите са установили, че човек, който е лишен от такава близост, по-често се затваря в себе си и изпада в депресия.

На това най-вече са подложени жените: психолозите твърдят, че те изпитват по-голяма потребност от прегръдки в сравнение с мъжете. Въпреки това нито мъжете, нито жените трябва да крият чувствата си. Ако нещата стигнат до прегръдка, първото, което трябва да направите, е да прегърнете здраво и сърдечно. Това автоматично снема паническото усещане и придава увереност, че всичко ще бъде нормално.

Това е не само приятно, но и полезно

Учените са изяснили, че изпитваните от нас положителни емоции наистина влияят благотворно на здравето и това въобще не е самовнушение. При прегръдката се повишава нивото на ред хормони в кръвта. Изработва се окситоцин – хормон, който отговаря за намаляване на тревожността и изостряне на чувството за защитеност. Така дори непознатият човек, с когото се прегръщаме, ни става някак по-близък. Освен това при прегръдка в кръвта се изхвърля ендорфин – хормонът на еуфорията и щастието.

А това означава, че дори най-обикновената прегръдка е в сътояние да се справи с лошото ни настроение. Спомнете си как е било като сте били малки: майката току що ви е взела на ръце, защото плачете, и вие вече сте с щастлива усмивка на лицето. С възрастните този простичък прийом също работи. Освен това съприкосновенията намаляват количеството на кортизола – хормона на стреса, като по този начин отстраняват напрежението и отправят към мозъка успокояващи сигнали. Доказано е например, че децата, които са по-често прегръщани от родителите си, израстват с по-устойчива психика.

Може да е чудно, но е факт: прегръдката подобно на витамините способства и за повишаване на имунитета. Цялата работа е в увеличаването на нивото на хемоглобин в кръвта. За това не е изненада, че хората, които често се прегръщат, често живеят и по-дълго от онези, които сдържат чувствата си. В книгата си „Алеф” известният писател Паулу Коелю казва: „Всяка искрена и сърдечна прегръдка удължава живота ни с един ден”. Друго интересно изследване показва, че една прегръдка на ден по своята полза може да се сравни с изяждането на една ябълка. При здравата прегръдка например се изгарят 70 ккал в час.

За прегръдката не е нужен повод

Макар прегръдката да си има и международен ден – 21 януари, за нея не е нужен повод, твърдят психолозите. Важното е да демонстрирате своята любов, доверие и уважение всеки ден. 8, 9, 10 прегръдки на ден и всичко си идва на мястото.