8 правила за ефективна почивка

8 правила за ефективна почивка

Почивните дни минаха, но нямате сили за работа. Познато ли ви е? Даже в понеделник може да се върнем на работа уморени и работата да не ни спори. Това състояние изнервя, създава допълнителни проблеми и ни кара да се чувстваме непълноценни. А всичко се съдържа в простичкия факт, че ние съвършено не умеем да релаксираме. Ясно е, че без да сме отпочинали, не можем да работим нормално, производителността ни спада, да не говорим за творческото безсилие, което е следствие от липсата на почивка.
Затова – нека се научим да почиваме правилно!

Ето 8 прости правила, които помагат за това:

Слизаме от въртележката

Осъзнайте, че отдихът е нещо необходимо. Много необходимо. След дълга и трудоемка работа трябва да има не по-малко дълъг и дълбок отдих. Не забравяйте да намалите скоростта. Съотношението на работата към почивката трябва да е балансирано.

Не правим нищо лошо, когато почиваме

Почивката не е престъпление. Не се чувствайте виновни за това, че просто сте си позволили да релаксирате – това не само е ваше право. Това е необходимост.

Време за себе си

Поглезете се. Мислете само за себе си. Това не е егоизъм, просто никой няма да свърши това вместо вас. Винаги ще се намерят хора, които да крадат от времето ви. От вас зависи дали да им го дадете.

Играем

Изберете си активен отдих, участвайте в спортни игри и не се корете, че си губите времето — нека офисът е мястото за сериозните работи. Бъдете понякога безгрижно дете!

Да се откажем от трудохолизма

Няма нищо добро в това да сте трудохолици – това е истинска болест, която може да доведе до депресия, прекалено физическо и емоционално напрежение, до недостиг на чисто физическа енергия. Не изпадайте в зависимост от работата – това е само част от живота ви, а не целият ви живот.

Да се учим да казваме „Стоп”

Ако и след работата не можете да се настроите за почивка, това може да ви доведе до пренапрежение, безсъние, повишена умора и нервни сривове. Научете се 30 минути на ден да не правите нищо. НИЩО. Полежете, помечтайте си.

Планираме отпуската правилно

Отпуската не е измислена, за да работите през това време по нови проекти или да пътувате в командировки. Планирайте почивката си до последния ден и не обръщайте внимание на тези, които съкращават отпуската си или въобще не са я ползвали няколко години – учете се, за разлика от тях, да пазите здравето си и то ще ви отговори с повишена енергичност и производителност.

Не бъркаме работната отпуска с почивката

Това, че са ви пратили на конференция, не означава, че сте били на почивка. Да, това не е работа в офиса, но и там се налага да учите, да общувате, да обменяте опит, да се отчитате. Това не е отпуск, това си е работа. Отпуската е – когато се зарязали мобилния телефон и лаптопа вкъщи и сте заминали някъде другаде.

Има такъв израз: „За да си починем добре, трябва добре да поработим.” Ако сте работили здраво, намерете начин да си починете както трябва, защото обратният израз също е верен: „За да работим добре, трябва добре да сме си починали”.