8 правила как да поумнеем бързо

8 правила как да поумнеем бързоИска ви се да имате самочувствието, че сте по-умен, отколкото в момента? Има начин това да стане бързо и лесно. Предлагаме ви 8 простички правила, които ще ви помогнат. Опитайте ги.

Започнете да учите чужд език.
Поне 50 на сто намалява вероятността от старческа деменция у човек, който знае повече от един език. Всички останали преимущества на това са известни. Просто залягайте над учебника.

Ползвайте интернет с ума си
Повечето от нас са свикнали да убиват свободното време в интернет – дори по време на работа. Примерно – с чатене в социалните мрежи. Променете тази тактика. Вместо да ровите в социалните мрежи за лафче, проследете някоя онлайн лекция или видеоматериал, от който ще научите нещо ново. Поставете си го като правило: при всяко влизане в интернет да научавате по нещо ново.

Записвайте си
Дори никога да не сте си правили списък за задачите през деня, пробвайте да тръгнете от обратното. В края на всеки ден си създайте навик да записвате – какво сте научили, направили, помислили. Може под формата на дневник, може и като списък. Това не е толкова важно. Важно е в края на деня да имате материал за писане. При това дори без да искаме, запомняме поне част от написаното.

Учете другите
Няма нищо по-добро от това, за да разберете напълно нещо ново, да се опитате да го обясните на някой друг. Така задълбочено ще проникнете в темата и ще си зададете въпроси, които по-рано не сте си задавали.

Заменете глупавите игри с умни
Ако имате навика да играете компютърни игри за развлечение или за отдих, не се чувствайте виновни за това. По-добре не се опитвайте безуспешно да се борите с тази зависимост, а пробвайте да я трансформирате. Вместо да посветите времето си например за построяване на виртуална ферма, пробвайте да поиграете с математически или лингвистични игри. Игрите с думи и цифри тренират не само детският мозък, но и мозъка на възрастните хора.

Обезателно правете нещо с ръце
Науката е доказала, че нищо не развива повече умствената дейност от използването на собствените ръце. Това е особено важно сега, когато цялата работна комуникация преминава през компютъра. Учените например са установили, че след инсулт повечето от представителите на азиатските народи не губят говора си за разлика от европейците. Това се свързва с факта, че йероглифното писмо е толкова сложно, че способства за развитие на мозъка. Друг пример. Ако се научите да жонглирате, това ще донесе до създаването на няколко милиона нови съединения в мозъка. С други думи ако оставите компютъра, може да рисувате, да правите някакви модели като хоби или дори да предриемете ремонт в дома. Полезно е.

Четете различни книги
Вие навярно четете книги по теми, които са ви интересни, и в това няма нищо лошо. Постарайте се обаче да разнообразите тематиката. Светът на литературата е необятен. Изработете си правила – четете през тема. Ако например обичате четивата за Втората световна война, след всяка такова четете нещо съвсем различно като тема. Просто се разходете по книжарниците и ще видите какво богатство има по рафтовете там – няма начин нещо да не грабне вниманието ви.

Общувайте с умни хора
Според официална статистика IQ-то на всеки човек е равно на средно аритметичното IQ на петима души, с които той общува най-често. Така че заобиколете се с умни приятели, те ще ви помогнат да повишите интелектуалния си потенциал.