8 неща, които трябва да узнае моето дете до 10 г.

8 неща, които трябва да узнае моето дете до 10 г.

Какво искаме да възпитаме у детето си? Доброта, порядъчност, смелост, устойчивост… С ръка на сърцето трябва да признаем, че мнозина от нас се ограничават до такива общи понятия. Но какво тези понятия означават конкретно за нас? Какво се крие зад всяко такова понятие? Много е полезно да си задаваме сами на себе си подобни въпроси и да размишляваме над личната си родителска програма. Това твърди американската писателка и журналист Линдзи Мид. Ето и нейните 8 неща, които детето трябва да усвои до десетата си година, под формата на мислен разговор на Линдзи с детето й.

Уважавай другите

И мъжете, и жените. Директорката на твоето училище и бездомникът на ъгъла заслужават еднакво твоето уважение. Ти вече го правиш, но инстинктивно. Моля те, никога не изневерявай на този принцип.

Шегите и физическата активност са здраве

Да се шегуваш, е нормално. Физическата активност и дори някое друго буйство са съвършено нормални. Но има и граници: физическото насилие не е нормално. Крайно важно е да намериш къде преминава тази граница.

Не значи не. И точка

Не е важно кой казва не и в какъв контекст.

Не крий своята чувствителност

Ти преживяваш всичко невероятно дълбоко – хода на времето, спомените, любовта, загубите. Не позволявай на света да те убеди да заглушиш своите чувства. Ти можеш да бъдеш силен дори и толкова чувствителен. В крайна сметка богатата палитра от чувства те прави силен. Това е вярно и за момчетата, и за момичетата.

Ти не можеш да направиш другия човек щастлив – нито мен, нито баща си, нито сестра си

Никого. И това не е твое задължение. Аз зная това, ние всички го знаем и се надявам завинаги да го запомниш. Ти отговаряш за себе си и за своето отношение към околните, което, естествено, може да влияе на тяхното настроение. Но не позволваяй на никого да те застави да усещаш отговорност за него или за неговото щастие.

Намери това, което те увлича страстно

Не е важно какво ще бъде това, но не искам да чувам от теб израза «скучно ми е». Никога. Около теб е пълно с интересни неща, които можеш да изследваш, да опознаваш, да изпитваш. Аз поддържам всяко твое увлечение, било то футбол, хокей, програмиране, каквато и да е игра, стига в нея да няма насилие. Но ти си длъжен да намериш онова, което наистина страстно те увлича и което не можеш да избиеш от главата си.

Няма по-лошо от неблагодарността

Аз съм строга майка, макар да ми тежи да се карам и да наказвам. Но има нещо, на което бих реагирала мигновено и без каквото и да е съжаление – това е неблагодарността. У теб не съм я забелязвала, защото си такъв по природа, но винаги помни колко много ни е провървяло.

Да живеем така, както ние го правим всеки ден, е огромна привилегия. Малките неделни изненади, помощта за бездомните, бележки с благодарности – с помощта на подобни неща се опитах да ти покажа колко е удачно да се живее по начина, по който го прави нашето семейство.

Аз те обичам, каквото и да става

Грешките са част от живота. За да се научиш на нещо, трябва да пропуснеш миналото и да започнеш отначало. Това се стремя да ти покажа и с личния си пример: теб те отглежда майка, която не се бои да показва своите слабости, не се бои да претърпи неуспех, извинява се и започва отначало.

Аз винаги ще те обичам, дори да не обичам твоето поведение. Надявам се да живееш с разбирането, че трябва да се учиш от своите грешки, а осъзнавайки ги, да умееш да започваш отначало.