8 места, които скоро ще изчезнат от лицето на Земята

8 места, които скоро ще изчезнат от лицето на ЗемятаИма много хора, които обичат да пътешестват по света. Предизвикателство за тях са нови, непознати места, древни или модерни цивилизации, хора и народи – всеки със своя бит и култура. Разбира се, за това да пътуваш по света, се искат финансови средства. Някои хора ги притежават и въпреки това не умеят да изпитват насладата от пътуването. Ония, които знаят за какво иде реч, могат да прочетат и да научат за 8 интересни места, които предстои да изчезнат от лицето на Земята.
Затова, пътешественици, побързайте. Фотографирайте и снемайте с камери. Може на въпросните места да им е за последно…

Галапагоските острови
Причина за бъдещото изчезване: гибел на екосистемата. Колко време им остава: точната цифра на годините не е известна.
По ирония на съдбата списъкът с изчезващите местенца на планетата започва с територия, която не се препоръчва за посещение. Просто защото причината за бъдещото изчезване на локалната екосистема е туризмът. Галапагоските острови са роден дом на 9000 вида животни. Три четвърти от влечугите и птиците, които обитават тук, не се срещат на нито едно друго място на планетата. За съжаление, туризмът поставя под голямо съмнение по-нататъшното съществуване на този същински рай за биолозите – по онова време именно Галапагоските острови са вдъхновили Дарвин за създаване на неговата теория на еволюцията. Всекидневните круизи и екскурзии и без друго постоянно „нервират“ екосистемата, а контрабандата на някои видове животни още повече изостря ситуацията с оцеляването.

Малдивските острови
Причина за бъдещото изчезване: потъване под вода. Колко време им остава: 100 години.
Експертите смятат, че този фантастично красив архипелаг, състоящ се от 1200 острова, ще живеее по-малко от 100 години. Защо? Всяка година бавно, но последователно островите са поглъщани от Индийския океан. 80 на сто от островите се намират на височина всичко на всичко 3,3 метра над морското равнище. Увреждането на коралите, които формират местността, и повишаването на общото ниво на океана могат да доведат до това, че в недалечна перспектива Малдивите да станат непригодни за живот. Угрозата е наистина много сериозна – през 2008 г. лично президентът на страната обяви план за закупуване на земя на контитента за бъдещите бежанци от Малдивите.

Големият бариерен риф
Причина за бъдещото изчезване: обезцветяването на коралите. Колко време му остава: 100 години.
Големият бариерен риф е единствената жива структура, видима от Космоса. За съжаление, микроорганизмите, които образуват колониите на кораловите рифове, много бързо стават бели и се разрушават. Замърсяването на планетата увеличава киселинността на водата, която се превръща в главна причина за смъртта им.

Венеция
Причина за бъдещото изчезване: потъване под вода. Колко време й остава: 70 години.
Венецианският субстрат, който поддържа зданията в града, потъва със скорост 1,5 мм годишно. Нивото на морето при това се повишава със скорост 4 – 6 мм. Ако се съпоставят двата фактора, се получава, че едно от най-романтичните места на планетата ще се задържи на повърхността около 70 години. Италианското правителство и международната общност се опитват да забавят този процес с помощта на система от канали и шлюзове. Но ако това не се получи, ще дойде момент, в който Венеция ще се превърне в първия в света подводен град.

Мъртво море
Причина за бъдещото изчезване: изпарение. Колко време му остава: 50 години.
Мъртво море е най-голямото солено езеро в света. Водата там е толкова солена (33,7%), че къпещите се не потъват, дори и да искат. Езерото е дълбоко 337 метра, но за последните 40 години е изгубило една трета от обема си. Причината е в това, че единственият източник на вода за Мъртво море е река Йордан, която активно се експлоатира от Израел и Палестина. Ако двете страни продължат в същия дух, езерото ще изчезне след половин век.

Мадагаскар
Причина за бъдещото изчезване: обезлесяването. Колко му остава: 35 години.
Преди хората активно да заселят и да започнат да експлоатират четвъртия по големина остров в света, повече от 300 000 кв. км от територията му се заемат от джунглата. Днес от тях са останали едва 50 000. Ако обезлесяването продължи в същите темпове, за 35 години от Мадагскар няма да остане нищо, като отчитаме факта, че 80 на сто от растенията и животните тук са уникални.

Тадж-Махал
Причина за изчезването: туризъм. Колко му остава: по-малко от 5 години.
Още едно чаровно място в списъка, за което не препоръчваме много да пътувате. Омагьосващият паметник на архитектурата е построен между 1631 и 1654 година по разпореждане на император Шаж-Джахан в памет на неговата съпруга. Обектът на световно културно наследство годишно се посещава от 4 млн. туристи, а архитектите, които следят за външния му вид, са сериозно обезпокоени от състоянието на белите каменни фасади. Ако деградацията продължи със сегашните темпове, индийското правителство ще сложи под забрана или ще ограничи до минимум посещенията в Тадж-Махал. Паметникът на архитектурата няма да е първи с подобна забрана – за да бъдат спасени скалните рисунки, са затворени за посещения пещерите Алтамира в Испания.

Национален парк на ледниците
Причина за бъдещото изчезване: глобалното затопляне. Колко му остава: 17 години.
Преди 100 години на територията на Националния парк, раплоложен в планините на САЩ по границата с Канада, е имало 150 ледника. През 2005 г. те са вече само 27, като се очаква през 2030 г. да не остане нито един. Глобалното затопляне ще промени завинаги външния вид на територията с повече от 260 вида птици и 62 млекопитаещи.