8 август – Ден на алпиниста

8 август - Ден на алпиниста

На 8 август се отбелязва Международният ден на алпинизма – празник, който не познава граници, обединява всички истински мъже и жени с твърд дух. Появата на този празник е благодарение на двама смелчаци швейцарци – лекаря Мишел Габриел Пакар (1757–1827) и планинския водач Жак Балма (1762–1834). На 8 август 1786 г. те първи от всички алпинисти достигат най-високата точка на Алпите – върха Монблан, висок 4819 м.

За да се осъзнае целият мащаб на техния подвиг, трябва да се обърнем към предисторията. Интересът на пътешествениците към Монблан се появява още в средата на 18 век. Всяка години стотици хора идват в долината Шамони, където е разположен върхът, за да се опитат да се доберат но „височинния полюс на Европа“, както го титулуват понякога. При изкачването си като правило те са съпровождани от жители на Шамони – селяни, които, виждайки интереса към родните им места, се преквалифицират в планински водачи. Всички опити обаче са неуспешни.

Масовото желание да бъде покорен Монблан достига апотеоза си в началото на 1760-те години, когато Хораций Бенедикт дьо Сосюр (1740–1799), швейцарски геолог, ботаник и алпинист, като не успява да покори върха, посочва огромна премия за този, който първи направи това. Но в следващите 26 години всички опити за щурм на планината завършва трагично за много от участниците.

През лятото на 1786 г. пътешественикът лекар Мишал Пакар се среща с местния ловец и планински водач Жак Балма, и той му предлага заедно да се качат на върха – казва му, че знае един лесен път за Монблан. Историческото, както впоследствие се оказва, изкачване е предвидено за 7 август. На 8 август в 18.23 ч. Пакар и Балма достигат върха. Впрочем, „лесната“ пътека всъщност не се оказва толкова лесна и Пакар на няколко пъти е готов да се върне обратно, но Балма, мотивиран от мисълта за възнаграждението, удържа партньора си.

Макар че изкачването е достатъчно трудно, пътят към върха отнема малко повече от денонощие. Любопитен е фактът, че първи на върха стъпва Пакар, макар Балма да върви с огромен ентусиазъм. Именно Пакар забива флага на върха Монблан и записва в дневника данните за температурата и налягането на въздуха, както и прави скици на съседните върхове.

След спускането Пакар сяда да пише книга за покоряването на върха, а Балма се отправя за среща със Сосюр да вземе наградата като покорител на Монблан. Парите на Сосюр свършват своята работа, затова светът признава за първопроходец Жак Балма.

Оттогава всички алпинисти отбелязват празника си на 8 август – деня, в който е покорен най-високият връх на Алпите. За свой празник го припознават и хората, които се занимават с така наречения промишлен алпинизъм. Все повече хора в последните години са занимават с почистване на небостъргачи, измиване на прозорците и фасадите им, както и с боядисване, ремонт, поставяне на климатици и много други дейности на трудно достъпни високи места, където стълби не могат да свържат работа.

Празникът е повод за всички покорители на върховете да се срещнат, да обменят опит, да установят нови рекорди и да организират впечатляващи зрелища.