Сауната като средство против сърдечни пристъпи

Сауната като средство против сърдечни пристъпиУчените от Университета на Източна Финландия са стигнали до извод, че редовното посещаване на сауна намалява риска от сърдечни пристъпи при мъжете на средна възраст с до 63 на сто. В изследването участвали повече от 2000 мъже на възраст от 42 до 60 години, живеещи във Финландия. Учените наблюдавали здравния им статус в продължение на 21 години. За този период 190 души починали заради сърдечни проблеми, 281 души умрели от исхемична болест на сърцето, 407 – вследствие на сърдечносъдови заболявания и други 929 – „по различни причини”.

Анализът на тези данни показал, че за мъжете, които редовно са ходили на сауна, част от рисковете била по-малка, отколкото при останалите. Рискът от остра сърдечна недостатъчност при хората, които ходели на сауна 2-3 пъти на седмица, бил намален с 22 процента, а за тези, които я посещавали 4 до 7 пъти в седмицата – с цели 63 на сто.

Аналогична е статистиката, характерна за исхемичната болест на сърцето – 2-3 посещения на сауната през седмицата намаляват риска от смърт с 23 на сто, а 4-7 визити – с 48 %. Съответно рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания в първия случай намалява с 27 на сто, а във втория – с 50 на сто.

Проблемът е, че засега това са само факти. Няма и наблюдения как сауната се отразява на жените и тяхното здраве. Учените все още не успяват да изяснят кое точно оказва подобно влияние върху здравето на хората, за това ще са необходими допълнителни изследвания. Изследователите само предполагат, че може би полезните фактори са горещината в сауната, възможността да се отпуснеш или просто спокойният живот, който дава възможност човек да ходи на сауна всеки ден.

За финландците сауната не е баня или място да се измие човек. Една финска пословица казва: „Построй първо сауна, а след това – къща”. Сауни има във всеки дом, апартамент, офис, правителствена сграда. За финландците това е всекидневен ритуал – почти като да си измиете зъбите или да пиете кафе. И явно помага на доброто здраве.