Google лови кръшкачите, внимавайте със смартфона

Google лови кръшкачите, внимавайте със смартфонаНе си мислете, че може да избягате от всевиждащото око на половинката си. Това е малко вероятно да се случи, особено ако имате смартфон. Понякога собствениците на тази джаджа знаят по-малко за себе си дори от самата джаджа. И това не е шега. Смартфонът може да ви издаде във всеки момент къде точно се намирате. А за половинката ви тази информация е безценна.

Да се получи информация за местонахождението на ползвателя на смартфона дава възможност функцията за геолокация, която е вградена във всеки Android-смартфон. И още нещо по-тревожно – умната джаджа не само показва вашето местонахождение. Вашият профил в Google съхранява подробна информация за вашето преместване в града от точка до точка в продължение на целия ден. Ако си мислите, че устройството ви iOS ще ви спаси от „преследване“, не бързайте да се радвате: Google така или иначе знае коя пътечка сте избрали от автобусната спирка до метрото.

Инженерите на Google са се погрижили за вашето удобство и вие можете дори по график да следите движението на половинката си от сутринта до вечерта, просто прекарвайки мишката по скалата на времето. Да се скриеш от това всевиждащо око можеш само ако си в роуминг. В този случай информацията за придвижването никъде не се изпраща.
Естествено да се следи тази информация за придвижването е възможно само ако разполагате с логина и паролата на проследяващото устройство. Но както показва практиката, те могат да се научат – хакерите си знаят работата.

И двете половинки в една връзка могат да уловят, ако някой кръшка. Съпругата например може да забележи, че мъжът й много често се отбива до дома на приятелката й, примерно. Или пък мъжът да се впечатли от факта, че съпругата му прекалено често се отбива във фризьорския салон, до който живее негов познат.

Още една следа, чрез която може да се узнае местоположението на смартфона, а с това и на ползвателя му, са многочислените фитнес тракери. Тези устройства мерят крачките и изминатото разстояние и в същото време са своеобразен GPS на ползвателя. Така класическият разговор на двойката от вида на „Къде беше? – Бягах“ може да придобие доста по-различни очертания. И завършек.

Дори да се избавите от всякакви умни джаджи и да си купите най-простия мобилен апарат – само за звънене и есемеси, не може да се скриете от онези, които искат да знаят къде сте – това става по метода на триангулацията или по метода на изчислението по местоположението на мобилните антени. Сега операторите предлагат функция под названието „Локатор“, която предполага с точност до няколкостотин метра да се установи местоположението на апарата.

Ако в телефона има GPS приемник, радиусът моментално се свежда до пет метра. За да заработи тази функция обаче, е необходимо съгласието на ползвателя. Въпреки това законът често се нарушава. В крайна сметка единственият начин да не бъдете проследени, е да пазите като зеницата на окото си всички свои акаунти, да ползвате само личната си SIM карта, която не е свързана към никого, както и да заключите абсолютно всякаква геолокация в смартфона си. Така обаче ще се изгуби прелестта на употребата на смартфона.