Как да намерим време за повече любов

Как да намерим време за повече любовВероятно ви се е случвало да чувате репликата от някоя ваша позната: Много ми се прави секс, но просто не намирам време. Възможно е и при вас да се е случвало. Нормално е на фона на факта, че живеем в страшно забързано и динамично време, време, което така ни увлича в интензивността си, че понякога наистина не стигаме до нещо много важно – пълноценно изживяване в интимния си живот.

Толкова ли е трудно наистина да намерим време за секс? Оказва се, че проблемът е глобален. Едно проучване на международната мрежа „тренинг-центр СЕКС.РФ“ сочи интересни данни по въпроса. 26 на сто от анкетираните жени са отговорили по следния начин: „Искам да правя секс, но няма кога“. В анкетата са участвали 781 жени по-големи от 18 г. Любопитни са и детайлите в проучването. Излиза, че дори популярните по света тайм-мениджъри не помагат на жените да се справят с въпросния интимен цайтнот. Според повечето от анкетираните правилното и точно разпределение на времето е важно не в интимния живот, а в служебните дела. За какво губят времето си онези, които не намират минутките за секс? Повечето от дамите признават, че времето им отива в път до отиване връщане за и от работа (32 %), изпълнение на домашни задачи (28 %), занимания с децата (23%). Твърде малко време остава за хобита (7 %) и за личен тоалет и външност – 7 %.

Психотерапевтът Филип Бено, автор на популярната книга „Речник на човешката сексуалност“, обяснява: „За благополучни интимни отношения на нас ни е нужно преди всичко вътрешно спокойствие, т.е. отсъствие на напрежение и стрес, а също така и достатъчно ниво на възбуда – а за неговото достигане също е нужно време. Повечето от сексуалните трудности днес се обясняват с това, че ние не изпълняваме тези условия – на нас ни пречи съвременният градски живот…“

И така, какво можем да направим, за да имаме винаги време за интимен живот? Като начало сексолозите препоръчват да изменим обичайната си гледна точка и да запомним няколко ценни съвета. Ако откриваме в секса онова, което ни е необходимо и го правим пълноценно, винаги ще намираме време за интимен живот.

Винаги се учим
На добър секс човек може и трябва да се учи. Мнозина грешно предполагат, че в леглото всичко трябва да дойде от само себе си, по естествен път. Само че в секса, както и в спорта, за отличен резултат са нужни тренировки. При това трябва да се усъвършенства не само техниката, но и способността да се вслушваме в собствените си емоции, да се отдаваме на усещанията си – това е залог за по-качествен секс.

Желанието
За да прави човек секс, преди всичко трябва да го иска! Не е нужно да го правим насила, да подтикваме желанието си. Достатъчно е просто да си представим, че правим секс и да развихрим фантазията си какво би ни се случило, ако го правим наистина. Така съвсем скоро ще ни се прииска нещата да са действителност, а не просто фантазия.

Пробвайте
Не се притеснявайте от експериментите. Ако ви се иска да опитате нещо необичайно, просто го пробвайте. Единственото условие за това е на вашия партньор също да му е приятно и интересно.

Преоткривайте
Всеки път се откривайте и преоткривайте един друг: старайте се повече да чувствате, отколкото да действате с разума си. Съсредоточете се върху това как вашето тяло реагира на всяка ласка и как реагира партньорът ви, когато го галите и докосвате.

Без норми
Слушайте само вашите желание и следвайте собствения си ритъм. Тайната на добрия секс е заключена в уникалните черти на собствената ви личност, идва от миналия ви опит, от предпочитанията и вкусовете ви. Затова никога не подчинявайте сексуалния си живот на някаква норма – в секса просто няма норми, запомнете го!

Вие сте уникални
Научете са да говорите за най-интимните неща: казвайте на партньора онова, което ви харесва и евентуално не ви допада, питайте го какво му е приятно на него или какво не желае да правите. Сексуалният ни живот е уникален и всяка двойка твори и създава секса по своему.

Удоволствие
Отнасяйте се към секса леко и освободено. Не забравяйте, че сексът не е задължение, а удоволствие, не е някакво сериозно мероприятие или пък съпружески дълг.

Отпуснете се
Научете се да се отдавате на удоволствието: да отключвате контрола, да дишате свободно и да позволявате на тялото си да се прояви – именно в тялото е заложена способността за наслада.

В заключение, просто изпробвайте в практиката тези съвети. Не губите нищо.
Снимка: БГНЕС