Новият албум на група „Любэ” излиза в Деня на защитника на отечеството

Новият албум на група „Любэ” излиза в Деня на защитника на отечествотоДесетият юбилеен албум на руската група „Любэ” ще бъде представен на 23 февруали 2015 г., когато в Русия се чества Денят на защитника на отечеството. „23 февруари е особен ден не само за цялата страна, но и за нашата група”, казва пред Intermedia композиторът Игор Матвиенко. По думите му, основната част от музикалния материал за албума е била записана преди повече от година.

„Отначало обаче 6 месеца работихме над музикалното оформление на церемониите при откриването и закриването на Олимпиадата в Сочи, а после, за първи път в историята на групата, се сблъскахме с проблем в оформлението на диска. Докато търсехме варианти, аз написах още няколко песни и помислихме, че ще е логично да разширим трек-листа”, допълва Матвиенко.

Солистът на „Любэ” Николай Расторгуев: „Не бързахме с издаването на албума, работихме за собствено удоволствие, когато се появеше нов материал. И буквално две седмици преди представянето Игор Матвиенко написа песента „Якоря” (Котви), която влезе в практически готовия албум.”

На обложката на новия диск, който е под наслов „За тебя, Родина-мать!” е изобразена ръка с микрофон във форма на граната. „Музиката е нашето оръжие”, казва Николай Расторгуев. Новият албум ще излезе едновременно на няколко носителя – на винил, в традиционен CD-вариант, и ще може да бъде свален на iTunes.

Новите песни и много от известните хитове на „Любэ” ще прозвучат на 23 февруари в Crocus City Hall в Москва на концерта «Комбат», посветен и на 55-годишнината на Игор Матвиенко.

Денят на защитника на Отечеството се отбелязва на 23 февруари в Русия, Беларус и Киргизия. Отначало се чества като Ден на Червената армия и флота. От 1946 до 1993 г. се нарича Ден на Съветската армия и Военноморския флот. След разпада на СССР празникът се отбелязва в някои от бившите съветски републики.