В Израел откриха древни сексуални светилища

В Израел откриха древни сексуални светилищаВ пустинята Негев в Израел археолозите откриха около 100 светилища от първобитно време. Те се отличават с високи камъни (фалически символи) и артефакти с отвори, които напомнят влагалище. За откритието пише Live Science, като се позовава на публикация в списание Journal of the Israel Prehistoric Society.

Учените са се натъкнали на множество каменни обекти, в това число кръгове с диаметър до 2,5 метра, и вписани в тях фалически стълбове. Открити са и менхири, каменни чаши и човекообразни фигури.

Светилищата са в близко съседство един с друг. 44 комплекса са разположени на площ само от 0,8 кв. км. „Като се имат предвид топографията, климатичните условия и малкото количество хора, обитаващи южната част на Негеве в епохата на неолита, такава концентрация е просто феноменална“, отбелязват учените.
Засега археолозите се затрудняват да кажат какви ритуални действия са се провеждали в светилищата, но наличието на кости на животни говори за жертвоприношения.

Според учените направените от камъни с дупки фалически обелиски говорят за култ към плодородието. Закопаните близо до повърхността нозе на човекообразни фигури пък се явяват символи на смъртта. „Съчетанието на плодородие и смърт е известно явление на древните култове на предците“, категорични са учените.
Снимка: източник