7 типа двойки, които нямат бъдеще

7 типа двойки, които нямат бъдеще

Опитните психолози и експерти в областта на отношенията още след първата среща са в състояние да отбележат дали двойката ще скъси дистанцията или рискът от раздяла е много голям. Те са формулирали 7 типа партньорски двойки, които нямат бъдеще заедно, пише psychologies.ru.

Двойка, в която е нарушен емоционалният баланс

Ако в емоционален план единият от партньорите поема цялата тежест върху себе си, след известно време балансът в двойката се нарушава. А това, на свой ред, променя динамиката в развитието на отношенията. Отношенията изискват взаимни усилия и грижи: както едно растение те трябва да се поливат, подрязват, да се отстраняват сухите клонки, да се тори и да се храни.

Случва се така, че единият от партньорите винаги първи иска прошка, изглажда конфликтите и разгонва облаците, трие сълзите в очите на партньора, а вторият все повече и повече капризничи: колко е приятно да чувстваш, че те обгрижват…

Това обаче в един момент натежава и подобна грижа се оказва все по-тежка работа за първия партньор, а отношенията – на границата на скъсването. Така че в емоциите двойката трябва наистина да има две страни и взаимност. Другото е гаранция, че бъдеще няма. Не и съвместно.

Тези, които се надяват да се превъзпитат един друг

Вие не можете да се омъжите за такъв човек, какъвто ще бъде вашият избраник след време. Вие се омъжвате за човек, какъвто той е сега, в настоящия момент. Ако в партньора нещо ви дразни, свикнете с мисълта, че тази негова черта няма къде да се дене. Ще можете ли да живеете с него при всичките му недостатъци? Трябва да сте наясно, че ако се омъжвате с мисълта да превъзпитате партньора, това в почти всички случаи е обречено на неуспех.

Той е пестелив? В някои моменти това качество може да ви помогне да преживеете трудни времена. Иначе обаче дразни. Той има много роднини и вратите на вашия дом постоянно се отварят и затварят – без почивка в работни дни и по празниците? Трябва да свикнете с мисълта, че и вашите деца ще растат в шумни компании.

Тези, които избират партньор със списък изисквания в ръка

Психолозите се шегуват, че за една жена няма нищо по-хубаво от това да открие мъж със спортно телосложение, добри финанси и да пише стихове. На пръв поглед такива двойки изглеждат идеални по всички параграфи. В хода на семейния живот обаче се открива, че те гледат на живота по различен начин.

Затова в никакъв случай не се захващайте да си търсите половинката със списък в ръка, в който да са посочени всичките ви изисквания. Дори да откриете този мъж, след време той ще се промени, защото просто всичко в живота се променя. Прагматичните американци употребяват в контекста на брака термина deal breaker – „условие, препятстващо сключването на сделка”, или „решаващ неблагоприятен фактор”.

Има условия, при които психолозите не препоръчват сключването на брак и те са свързани с конфликта на интереси. Не го игнорирайте, ако този конфликт касае базови ценности, вярвания и образ на живот. Например: ако единият от двойката решително заявява, че не обича деца, той едва ли ще промени отношението си към тях.

Любителите на отмъщението – ти на мен, аз на теб

Тя не желае да замине на планински уикенд, следващата седмица той й отказва уикенд на море. Той не иска в неделя на обяд да отидат заедно у нейните родители, а тя му отказва да посетят неговите идния уикенд. Заради принципа – ти на мен, аз на теб. Това е много лош навик.

Играта ще продължава до онзи момент, докато единият от двойката не порасне достатъчно, за да остави подобни спорове зад гърба си, да се издигне над тях. Дали ще го стори, е отделен въпрос. А ако не се случи?

Секс и само секс – сутрин, обед, вечер

Страстният и разгорещен умопомрачителен секс по всяко време на денонощието е мечта за мнозина. Но в продължителните отношения той не изчерпва всичко. С партньора трябва да се общува на всички нива, трябва да се разговаря. Специалистите са единодушни – идеалната съвместимост в секса невинаги гарантира пълна съвместимост в продължителните отношения.

Двойка „нарциси”

Ония, които попадат в графата „нарцис”, са много трудни за изграждане на отношения. Особено ако се съберат два „нарциса” в една двойка. Те толкова са погълнати от самите себе си, че забравят да проявят емпатия и съчувствие към своята половинка, а това е една от най-важните съставляващи на дългия и успешен брак.

Двойка, която никога не е разговаряла за пари

Разговорите за пари определено не са най-сексуалните, но да се говори за това преди сватбата и от време на време темата да се връща, когато вече сте брачна двойка, е просто необходимо. Кой ще работи и на какво работно време, кой и колко ще се занимава с децата, как ще се формира семейният бюджет.

Вашият избраник твърди, че трябва само да се грижите за децата и да го чакате да се върне от работа? Не замирайте от умиление и не пропускайте фразата „А така ще ни стигат ли парите или ти ще се заемеш и с допълнителна работа?” Споровете за пари и финансови загуби в областта на семейните отношения се смятат предсказатели за последващ развод.