7 способа да преборим стреса

7 способа да преборим стреса

Факт е, че повечето от нас регулярно са подложени на стрес. Той не само ни пречи да се съсредоточим и нарушава съня ни, но и вреди на здравето. Психотерапевтът Майк Брандрънт предлага 7 способа за справяне със стреса и за повишаване на настроението.

Неприятности на работното място, проблеми с децата, разногласия с партньора – всички тези неща всеки ден са в състояние да развалят насторението ни. Стресът ни влияе повече, отколкото предполагаме. Ние се уморяваме от него, сърдити сме, ядосваме се, караме се с близките си и страдаме. За да се справим със стреса е необходимо да поддържаме добро настроение. Ето какво си струва да опитаме.

Практикувайте дълбоко дишане

Обикновено не обръщаме внимание на начина, по който дишаме. Естествено ние при всички случаи получаваме достатъчно количество кислород, но, практикувайки дълбоко дишане, може да снижим нивото на тревожност и напрежение. Ако усетите, че започвате да изпадате в депресия, изпълнете следното упражнение: вдишайте през носа си в продължание на 4 секунди, задръжте въздуха 2 секунди, издишайте в продължение на 4 секунди. Повторете най-малко три пъти, за да проясните съзнанието си и забавите потока на мисли.

Утолявайте глада си със здравословна храна

Една известна от нашите телевизии реклама твърди, че «Не си ти, когато си гладен». Това не е толкова далеко от истината. Ако вие дълго време не утолявате глада си, възникват психологическо напрежение и раздразнителност. Винаги дръжте близо до вас полезни за здравето продукти, с които може да направите лека закуска – например ябълки или ядки. Това поддържа добро настроение и дава яснота на мисълта.

Заемете се с тай чи

Заемете се с тай чи (китайско бойно изкуство). Това повишава качеството на живота, повдига настроението и повишава нивото на енергия. Тай чи не изисква големи физически натоварвания, затова занятията не вредят на ставите и са достъпни за всеки. Съществуват дори упражнения за хора, които са на инвалидна количка.

За обучение по тай чи не е необходимо задължително да се записвате на курсове – в интернет може да намерите безплатни видеоуроци. Изберете няколко упражнения за начинаещи и ги научете. Това ще ви даде възможнос да практикувате тай чи във всеки момент, когато почувствате напрежение или дискомфорт. Естествено тези упражнения няма да отстранят стресовите ситуации, но ще ви помогнат по-лесно да се справите с тях.

Разпуснете сред природата

Разходка в гората е най-простият и достъпен за всички способ да подобрите настроението си. Отдихът сред природата намалява проявите на тревожност и депресия и подобрява умствената работоспособност. Освен това разходката или кросът в гората, както и други физически натоварвания, влияят положително върху цялостното психично състояние на човек.

Починете си с книга и чаша чай

Разпространена заблуда е, че за почивката и снимане на психологическото напрежение се изисква продължително време. Поради тази причина много хора се грижат за себе си недостатъчно. Учените са доказали, че за да се намали нивото на стрес и да се подобри настроението, са достатъчни и 10 минути.

По данни на изследователи четенето снижава нивото на стрес с цели 68 %, а употребата на чай или кафе – с 54%. Ако тези две занятия се съвместят, е възможно да не ви се отдаде да свалите стреса на 100 %, но задължително ще се почувствате по-спокойни.

Избирайте правилния цвят

Доказано е, че цветовете влияят на нашата психика. Някои от тях успокояват, други са в състояние да усилят тревожността. Например зеленият цвят асоциира с хармонията, спокойствието, баланса, развитието и обновлението. Добавяйки зелени тонове в интериора на вашия дом или работно място, можете да снижите нивото на всекидневния стрес.

Насладете се на приятни аромати

Обонянието играе важна роля в работата на паметта и влияе на настроението. Ароматите помагат на човек да се отпусне или му придават енергия и способност веднага да подобри настроението си. За това най-много подхождат ароматите на мандарина и портокал, бор, лавандула, ванилия и прясно окосена трева.

Носете със себе си флаконче ефирно масло. Когато сте разстроени и усещате, че ви е налегнал стрес и напрежение, вдъхнете аромата и веднага ще се почувствате по-добре.