7 признака за наближаващия развод

7 признака за наближаващия развод

Качеството на сексуалния живот говори много за отношенията. Сексуалната неудовлетвореност на единия от съпрузите може да породи дълбоки противоречия, които да разрушат брака. Сексолозите съветват да се обърне внимание на списъка от 7 тревожни сигнала.

Отсъстствие на секс

Психотерапевтите смятат, че в отношенията практически няма секс, ако двойката интимничи по-малко от 10 пъти в годината, пише Huffingtonpost. В повечето двойки отсъствието на интимна връзка отдалечава и разделя партньорите един от друг. Сексологът Сари Купър подчертава: партньорите стават чужди един на друг на много дълбоко ниво.

Често те избягват не само секса, но и обсъждането на проблемите, което от самосебе си усилва чувството на самота и изолация на всеки един от партньорите. Когато съпрузи потърсят консултация от доктор Купър, тя помага да се осъзнае проблемът, без да обвинява нито единия, нито другия.

Партньорът, който страда от липсата на секс, трябва да направи първата крачка и да даде да се разбере, че той скучае без близостта на близкия човек. Тази тактика е по-добра, отколкото взаимните упреци и обвинения.

Неувереност в привлекателността

Жената изпитва необходимостта да се чувства желана и привлекателна – това е важен момент за възбудата. Докторът по психология Марта Мина, която се занимава с изследвания в областта на секса, казва: „За жената, да е желана, е равносилно на оргазъм”.

Ако мъжът не може да убеди жената в нейната привлекателност, сексуалният живот очаквано заглъхва, твърди сексологът Лора Уотсън. За да бъде решен този проблем, трябва да се изяснят и да се обсъдят очакванията на партньорите един от друг. Колкото по-качествено общувате, толкова по-добър и по-чест ще бъде сексът, убедена е Уотсън.

Изгубено доверие

Да се върне доверието, изгубено след измяната на единия партньор, е нещо твърде сложно. Да се възстанови сексуалният живот след това, е още по-трудно. Сари Купър подчертава: неверният партньор трябва да положи немалко усилия, за да възстанови изгубеното доверие.

От друга страна, вторият партньор трябва да се постарае да разбере кое е довело до измяната. Често двойките са принудени да сключват нов „сексуален контракт”, за да отчетат потребности, които по-рано са били скрити или са били неудовлетворени.

Отсъствие на физическо влечение

При двойки, които дълго време живеят заедно, загубата на сексуална привлекателност може да подкопае отношенията, смята сексологът Мушуми Гоуз. Понякога причината е в това, че единият от съпрузите се е изоставил, занемарил е външния си вид, визията.

Естествено всекидневният стрес от работата, семейните задължения и други задачи слагат своя отпечатък. Но хората, които вече не намират своите партньори физически привлекателни, често възприемат това като знак – партньорът не се интересува от себе си, съответно и от отношенията си.

Болестта като оправдание

Двойките престават да правят секс по много причини, свързани с физиологията и състоянието на здравето: преждевременна еякулация, еректилна дисфункция или болки по време на полов акт при жената. Сексологът Селеста Хиршман съветва не само да се обърнете към лекар, но и да анализирате емоционалната страна на проблема.

Ако всички проблеми със секса и въобще в отношенията си вие оправдавате с физиологични причини, трябва сериозно да се замислите. Вие местите акцента върху състоянието на здравето, избягвайки обсъждането на сексуалните и емоционални потребности. Двойките са длъжни да гледат отвъд физиологичните проблеми и да обърнат внимание на страховете, които растат край тях.

Не приемате сериозно сексуалните желания на партньора

В секса хората харесват различни неща. Когато вашият партньор се престраши и ви признае, че му допада по-твърдият секс или пък обича ролевите игри, не трябва да пренебрегвате неговите желания или да се надсмивате над тях.

Сексологът Айви Кедъл обяснява: „Казвам на клиентите си, че всичко може да бъде обсъдено – дори в спалнята. Нека всеки от партньорите разкрие своите фантазии. Другият си избира някоя от тях и я претворява в реалността. От този момент вие ще можете да споделяте без опасения своите фантазии…”

Несъвпадение на темпераментите

Много двойки страдат от несъвпадение на сексуалните темпераменти – обикновено единият партньор се нуждае по-често от секс от другия. За повечето двойки това е проблем. Партньорът, който се нуждае от по-малко секс, започва да контролира сексуалния живот – осъзнато или не. В резултат на това партньорът с по-голям сексуален апетит засилва възмущението и съпротивата си.

Сексологът Меган Флеминг счита: ако проблемът с несъответствието на сексуалните темпераменти бъде загърбен, нараства рискът от развод или изневяра. Партньорът с по-силен сексуален темперамент не иска да продължава така живота си. Встъпвайки в брак, той не си е представял живота си като въздържание.

Затова не чакайте да доведете партньора си до раздяла. Пристъпете навреме към решаване на проблема. Според Флеминг причините за пониженото либидо са сложни и взаимносвързани, но този проблем може да бъде решен.