7 причини за вашите неудачи

7 причини за вашите неудачи

Дори на успешните хора им се случва в нещо да не им провърви. Американският предприемач Харви Маккей разказва пред psychologies.ru за причините за провалите и за уроците, които можем да извлечем от тях. Всеки неуспех ни прави по-силни, по-мъдри и по-опитни, убеден е той. И посочва най-разпространените причини, които водят до провал, както и пътя за тяхното решение.

Отсъствие на настойчивост

Повечето от хората не достигат целите си не заради това, че не им достигат опит, знания или талант, а защото са се предали. По пътя към целта са важни две неща: настойчивост и съпротивление. Настоявайте на това, което трябва да бъде направено, и се съпротивявайте на това, което не е нужно да правите.

Пробвайте нови подходи. Настойчивостта е важна, но многократните повторения на едни и същи действия може така и да не доведат до целта. Оценете своите предходни опити и вземете решение какво трябва да промените.

Отсъствие на увереност

Хората, на които не им достига увереност, често не довеждат нещата до край. Не им достигат мъжество и упорство. И се задоволяват с малкото, стига да са в играта. Определете кое за вас е важно. Ако сте решили, че е важно нещо да направите, направете го добре.

Напълно се отдавайте на изпълнението на всякакви, дори най-рутинни дела. По пътя към успеха е полезно да си сътрудничите и да се обединявате, но това не означава да отивате на компромис за всяко нещо.

Оправдания

Победителите анализират причините за неуспеха, а не търсят оправдания. Несретниците напротив, обичат да измислят различни обяснения за това защо не са постигнали успех.
Променете отношението си към неуспехите. На малцина се отдава да достигнат до успеха още с първия опит. Повечето хора постигат положителен резултат след многочислени опити. Не се е получило? Постарайте са да разберете защо е станало така.

Анализ на минали грешки

Някои хора живеят и се учат, други само живеят. Неуспехът е прекрасен учител – главното е правилно да се отнасяме към него. Мъдрите хора извличат полза от грешките си и наричат своите провали опит. Ясно определете проблема. Проанализирайте ситуацията: какво сте искали да постигнете, каква е била стратегията ви и защо тя не е сработила.

Слаба дисциплина

Нито едно велико достижение не е постигнато без строга дисциплина. Истинска дисциплина има тогава, когато човек владее самоконтрола, не се поддава на съблазни, игнорира отвличащите фактори и е готов на жертва. Дисциплината е съхранение на фокуса. В същото време дисциплината не е синоним на перфекционизма.

Ако вие идеализирате бъдещия си успех, вашата мотивация е висока, но очакванията ви са далече от реалността. Освен това успешното достижение на една цел не гарантира решението на всички проблеми. Определете какъв резултат ви е нужен, но не се опитвайте да направите всичко идеално.

Ниска самооценка

Ниската оценка е отсъствие на самоуважение и неразбиране на собствената ценност. Неуверените в себе си хора постоянно се опитват да намерят себе си, вместо да станат онези, които искат да бъдат. Не си пришивайте етикети. Възможно е да сте претърпели неуспех.

Но вие няма да станете истински несретник, докато не зарежете опитите да достигнете желаното. Мислете за себе си като за човек, който се стреми към целта, и това ще ви помогне да съхраните търпението и издръжливостта си за дълго време.

Фатализъм

Фатализмът пречи на хората да поемат отговорност за онова, което се случва в живота им. Те смятат, че успехът и неуспехът са дело на случайността. Те се покоряват на съдбата и не насочват усилията си към достигане на целта, защото са уверени: онова, което трябва да се случи, така или иначе ще се случи.

Всеки ден пред огледалото си повтаряйте фразата «Всичко зависи от мен!». Възможно е това да не е точно така, но ние можем да контролираме нещата повече, отколкото си мислим.

Когато си поставяме цел, нужно е да помним, че сами решаваме ще бъдем ли успешни и щастливи или не. И от нашето отношение зависи височината, която можем да постигнем.