7 причини да посещавате сауна

7 причини да посещавате сауна

Сауна, руска баня, турски хамам… Традицията идва от древен Рим, където уважаваните граждани не само се къпели в термите, но и оттам се занимавали с важните градски дела. Защо тези места са толкова ценни за нашето здраве?

Въпросът не е само в хигиената. У много народи се е формирало особено културно и оздравително направление, отговарящо за профилактиката, правилния начин на живот и поддържането на добър външен вид. Защо сауната е толкова полезна? Има няколко важни причини, които ще ви накарат да се замислите и ако не пречи на здравето ви, непременно да я включите в месечния си график.

Красива кожа

Още след първото посещение на руска баня усещате как кожата ви става идеално чиста, гладка и нежна. Под действието на горещия въздух порите се отварят, прочистват се мастните жлези, отстраняват се вроговените кожни клетки, нечистотията и кожните мазнини. Топлината влияе благотворно върху кръвообращението, а следователно и подобрява гъвкавостта на кожата.

Релаксира и успокоява нервите

Сауната е тихо място, където можем да се отпуснем. То е идеално за успокояване на нервите и за прочистване на ума. Този източник на приятна топлина наистина е способен да ни върне душевното равновесие. “Прегряването” на организма ни кара да се отпуснем и заедно с това от тялото сякаш изтичат всички грижи и се отпускат мускулите. Причината за това е не само в околната топлина, но и в серотонина, който тялото отделя заради удоволствието.

Подобрява съня

Сигурно сте забелязали, че след десетина минути в банята ви наляга приятна умора. Именно затова е по-добре да я използвате вечер. На сутринта ще се събудите бодри, пълни с енергия и готови за действие. Тайната се състои в това, че руската баня има още един голям плюс. Тя ускорява мисловните процеси и подобрява концентрацията.

Сауната закалява

Доказано е, че редовното ходене на сауна закалява организма. С други думи – адаптира тялото ви към промените в температурата и го учат бързо да им реагира. Благодарение на това вие много по-рядко ще се поддавате на болестотворните инфекции. Престоят в сауната подобрява кръвообращението в лигавицата на дихателните пътища, благодарение на което се увеличава производството на слуз, която съдържа защитни клетки срещу болестотворните микроорганизми.

Детокс

В резултат на това термално въздействие вие започвате обилно да се потите. Заедно с потта от организма излизат токсините и замърсяването на кожната повърхност. Очистващото въздействие не се ограничава с кожата. Ненужните продукти от обмяната на веществата също така интензивно се изхвърлят чрез кръвта и бъбреците.

Намалява болката в ставите

На хората, страдащи от болки в ставите и мускулите, често се препоръчва да използват сауна или баня, за да подобрят кръвообращението и да отпуснат сухожилията и мускулните връзки. Нещо повече, посещаването на баня подпомага производството на ендорфини, които намаляват болката и отпускат организма.

Фигурата става по-стройна

Ходенето на сауна или в баня може да ви помогне да изгаряте повече калории. Особено полезна в този случай е инфрачервената сауна, която намалява кръвното налягане, подобрява обмяната на веществата и увеличава сърдечната честота.