7 преимущества на интимния живот при продължителни отношения

7 преимущества на интимния живот при продължителни отношения

Съществува разбирането, че с годините сексът с един и същ партньор отегчава, губи свежестта и остротата си. Това не е далеч от истината. Има обаче и друг поглед към нещата. Продължителните отношения ни позволяват в пълна степен да разкрием своята сексуалност. И даряват усещания, заради които си струва да бъде пожертвана всяка новост.

Възможно ли е да бъдат открити у партньора нови граници и да бъде съхранена свежестта на първите нощи след години съвместен живот? Експертите са уверени, че отговорът е положителен. И посочват поне 7 преимущества, които има сексът при продължителни отношения.

Ние се познаваме един друг

Пътят към добрия секс може да продължи години. Смяната на партньора често означава, че всичко трябва да започне отначало. „В приключението за една нощ или в кратковременния роман сексът прилича на гастролен спектакъл – казва секстерапевтът Майк Лаусада. – Вие се стараете да покажете най-доброто, но не достигате до истинска близост с партньора. А вълнението ви пречи да се отпуснете напълно и да се отдадете на усещанията…”

Постоянните отношения дават онова ниво на доверие, което позволява да се разкрием, без да се боим от упрек или неразбиране. В продължителните отношения стресът изчезва (ние свикваме да заспиваме и да се събуждаме до един и същ човек). Всички наши уязвимости и слабости, които поначало опитваме да замаскираме, рано или късно стават очевидни. „Чак когато отслабим защитата си, настъпва времето на изучаването и откриването”, казва Майк Лаусада.

Можем да експериментираме

„Доверието е особено важно, когато нещата стигнат до секс – казва психотерапевтът Саймън Джейкъбс. – Колкото повече се доверяваме на партньора, толкова повече ще се чувстваме добре и ние и ще бъдем себе си. Това е възможно, само ако се освободим от забраните и срамежливостта. Постоянните отношения дават онова ниво на безопасност, което позволява да се открием, да не се боим, че ще ни осъдят за нещо или няма да ни разберат. Така вие винаги можете да обсъдите желанията си и да се договорите за границите, както и да експериментирате…”

Можем да го практикуваме и по-бързо

Когато сме правили секс сто пъти с един и същ човек, всяка нова близост престава да бъде вълнуваща, каквато е била в първите месеци на отношенията. Но в това има и своеобразна красота – ние може да си позволим да не се отнасяме към секса чак толкова сериозно. И да го правим, когато ни се иска, без предварителен план, без романтична обстановка и вътрешна настройка, казват сексолози.

Тайно от другите

Появяват се деца и ние вече не сме така свободни в избора си на време и място за правене на секс. Трябва да се използват моментите и да сме изобретателни, в което също има удоволствие. „Вие например знаете, че детето ви е на репетиция или тренировка всяка неделя и предвуксвате момента, когато то ще затвори вратата отвън, за да се отдадете един друг – казва психотерапевтът Кристин Уелър. – Буквално вие отново се оказвате в ролята на подрастващи, които трябва да се крият от родителите. Това действа възбуждащо…”

Помним се един друг в най-добрата си форма

С възрастта ние виждаме промяната в своето тяло и разбираме, че то вече не е така привлекателно. Но ползата от продължителните отношения е и в това, че промените у партньора не ни се набиват в очи така ярко. Когато физическото удоволствие е неотделимо от чувствената привързаност, получаваме от секса много повече.

„Това не означава, че съзнателно се опитваме да игнорираме бръчките и белезите по тялото на любимия човек – обяснява психотерапевтът Уенди Бристоу. – Тук действа особеността на нашата памет да изгражда образа на човека от нашите чувства към него, а не от текущата информация. Неведнъж съм чувала как по-възрастни мъже казват: Тя е същото очарователно момиче, която обикнах някога…”.

Откриваме за себе си продължителна близост

„Вие можете да правите неистов секс с непознат, но после да се върнете в пустия си дом и това няма да е добре за вас – отбелязва психотерапевтът Кристин Уебър. – Повечето жени, с които съм се сблъсквала в практиката си, в крайна сметка искат да намерят онзи, с когото могат не само да изпитат оргазъм, но и да поговорят, да се подразнят дори, да споделят съкровени неща…” Когато сексът е основан на това, което психолозите наричат продължителна, автентична любов, получаваме от него много повече.

Преживяваме всички проблеми заедно

„Работила съм с двойки, преживели заедно рак на простатата и рак на млечните жлези и това са прекрасни образци на семеен живот – казва Ема Уоринг, секстерапевт към лондонска клиника. – Те са преминали през период, в който не са можели да правят секс, тъй като това би било дота болезнено, а освен това тези части от телата им, които преди са им носили наслада, вече не работят и не изглеждат както преди.

Но те са се сравили с това, защото искат да се занимават със секс. Когато сте млади, притежавате много сексуална енергия и тялото ви ви слуша, но бъдете готови за това, че невинаги ще бъде така. Ако имате партньор, който ви обича и ви поддържа, имате по-големи шансове да се противопоставите на изпитанията, които носи животът, и в крайна сметка да намерите нови източници на удоволствие, за които дори не сте и подозирали…”

(По материали от чуждия печат)