7 порока, които разболяват

7 порока, които разболяват

Причините за някои опасни болести са много по-дълбоки, отколкото можем да си представим. Трябва да изхвърлим от разума и от живота си 7-те основни порока, които могат да ни докарат болести, защото точно те са източник на повечето ни беди.

Постоянната скръб трови въздуха

Още преди 100 години е била разпространена една лекарска диагноза, на която никой не противоречал – „смърт от меланхолия“. В наше време много хора забравят, че силната скръб може да убие за кратък срок. Тъгата и радостта присъстват в живота ни, те са негова неизменна част. Но дълбоко заседналата, неизказана, разяждаща мъка или обида на тънко ниво заема цялото място в живота ни, като ни заставя постоянно да мислим за причината, буквално да „дишаме“ чрез нея. Това състояние постепенно води до поразяване на белите дробове както на човека, който не успява да се отърси от ситуацията, така и на неговите близки. Не случайно унинието се смята за един от седемте смъртни гряха наред с убийството.

За да продължите да водите пълноценен живот и да освободите в него място за щастието, трябва да се освободите от причината за постоянната скръб. Животът трябва да продължи.

Гневът е взривно устройство

Забелязвали ли сте, че по време на бурен конфликт или при сдържан, но кипящ отвътре гняв дясната страна на тялото леко изтръпва, стомахът се присвива, а на езика усещате горчив вкус? Причина за това е гневът, който като взривно устройство разкъсва на части енергията на чакрата, отговаряща за волята и спокойствието. Тя се намира в стомашната област. Убийствената енергия на гнева след такъв взрив натежава и сякаш се утаява в края на стомашната област, създавайки енергиен блок. Това рано или късно води до тежки заболявания на черния дроб. Полезно е да не се поддаваме на гнева и да се стремим към вътрешна хармония.

Завистта убива радостта и любовта

Когато завиждаме на чуждите успехи или на чуждата радост, си мислим: „Гледай как му провървя! На мен да можеше така!“ Уви, малцина знаят, че Вселената не разграничава такова силно емоционално, но неясно послание. И вместо блага завиждащият получава всички скрити проблеми, болести и нещастия на този, на когото е завидял. Огромна топка негативна енергия удря по астралното и физическо тяло, като предизвиква много болести. На първо място страдат биологичните филтри – черният дроб и бъбреците.

Изводът се налага сам – не завиждайте. Наистина не знаем с какъв труд и какви загуби човекът е постигнал своя успех и щастие. Искрената радост за другия помага да споделим с него позитивната енергия на щастие, привличайки я и в нашия живот.

Напразните сълзи привличат мъката

Сълзите са много мощен процес, който ни помага да изхвърлим от себе си прекомерните емоции. Но силното средство е добро само в изключителни случаи. Ако леем сълзи по всеки дребен и незначителен повод, може да предизвикаме поражения на сърцето. За да избегнем това, е достатъчно да се държим в ръце и по-често да се смеем, превключвайки повечето емоции от сълзите към смеха.

Страхът изсмуква жизнените сили

Страхът пред неизвестното бъдеще или пред събития от миналото парализира нашата енергийна защита, прави ни уязвими. Чакрата, която отговаря за волята и защинана, започва да работи неправилно и задържа енергията, вместо да й позволи да тече по-нататък. Рано или късно подобен мощен блок води до препълване на чакрата с тежка енергия. На физическо равнище това води до захарен диабет, болести на жлъчния мехур или до язва на стомаха.
Избавете се от страховете си, потърсете опора в живота, нещо или някого, който ви дава сила и вяра. Добър изход от плена на страховете е един честен разговор с близките хора.

Прекалената радост не носи щастие

Знаем, че положителните емоции са нещо добро. Те ни поддържат през целия живот, помагат да създадем и развиваме приятелства, да подреждаме отношенията си с роднини и любими хора. Но даже радостта не винаги е полезна.
«Сърцето се радва до болка», «сърцето се свива от щастие », «радостта прониза сърцето като стрела» — вероятно всеки е изпитал поне веднъж смисъла на тези фрази. След изблика на бурна радост от някакво събитие човек се чувства леко опустошен. Лекарите са доказали, че прекомерните емоции водят до сърдечни болести, в частност – до инфаркт.

На енергийно ниво това се обяснява просто – за всички чувства и емоции в нашето тънко тяло, наречено астрално, отговаря сърдечната чакра. Когато прекалено бурно изразяваме радостните си емоции, тази чакра може да не се справи с огромния поток енергия, рязко насочена към нея, да не издържи натоварването и и да изхвърли жизнено важна енергия в нищото. Именно това води до болести на сърцето.

Практиците и духовните учители призовават към постоянно равновесие при всички емоции, били те радостни или печални. Най-добре тази необходимост от равновесие е показана в легендата за пръстена на цар Соломон. „Всичко минава. И това ще мине“, пишело на този пръстен. Тази фраза отлично подхожда за формиране на отношение към всяка житейска ситуация – и наистина, няма нищо вечно и неизменно. Може да не ви изглежда лесно, но се опитайте да поддържате хармония в себе си. Спортът и особено медитациите са много полезни за това.

Прекалената грижа за децата убива родителите

Децата идват на този свят безпомощни, но са самостоятелни личности със своя съдба. Ако родителите прекалено много се грижат за тях и след като са пораснали и станали самостоятелни, жизнените им сили изтичат като бурен поток, което на физическо равнище се отразява като силна предразположеност към ракови заболявания. Същото се отнася онзи човек, към когото се проявяват прекалено много грижи. Освободете децата си в техния живот на възрастни, като им позволите да събират собствения си опит чрез необходимите грешки и препятствия.