7 неща, които не може да промените у мъжа

7 неща, които не може да промените у мъжа

Психолозите казват, че дори у най-забележителния човек ще се намери качество, което да дразни някого и да не се харесва. За да не стане така, че малките недостатъци да развалят отношенията, трябва да свикнем да ги приемаме. В това е убеден и руският психотерапевт Николай Колосунин.

Той казва: „Дори само веднъж в живота да е, но всяка жена е изричала фразата „Мога да го променя”. Това обаче е разпространена заблуда. Да, всеки има недостатъци, но вие едва ли ще сте в състояние да прекроите мъжа до вас така, че той да отговаря напълно на вашия идеал. Затова съм формулирал списък от 7 неща, които няма смисъл да се опитвате да промените, защото няма да успеете…”

Лошите навици

Досаждат ви неприятни дреболии: мъжът ви си гризе ноктите или се храни с отворена уста, като примлясква. Нищо не можете да направите! Не губете време и сили за това да се опитвате да избавите половинката си от тези навици. Те може да се редуцират до известна степен, но никога няма да изчезнат.

Стилът на обличане

Вие можете да избирате на мъжа си дрехи, които ви харесват, но няма да промените неговия стил. Ако вие ходите с него по магазините и подбирате вещи по свой вкус, в началния стадий на отношенията това сработва. Но ефектът няма да е вечен, повярвайте. Вашата втора половинка така или иначе ще се облича така, както винаги е ходел. Не е важно дали това ви харесва, или не.

Религиозните възгледи

Опитите да промените религиозните възгледи на вашия мъж са обречени на провал и дори са опасни. Не поставяйте под съмнение вярата на вашия мъж в Бог или отсъствието на тази вяра – това нищо няма да промени. Максималното, което можете да направите, е да промените малко честотата, с която той примерно ходи на църква. Повече няма да постигнете.

Семейните му отношения

Струва ви се, че добре познавате семейството на своя избраник. На вас обаче няма да ви се удаде да измените отношенията на мъжа си с неговите родители. Не е важно към какво се стремите: да направите тези отношения по-близки и по-топли, или напротив – да прережете пъпната връв. И в двата случая нищо няма да излезе.

Ценностите

Вие не можете да промените начина, по който мъжът ви възприема света и разпределя приоритетите си. Ценностите на човека са важна част от неговата личност. Мъжът не може да промени или да преосмисли своите ценности, само защото вие не сте съгласна с тях. Ако разногласията и противоречията са много силни и вие не можете да се примирите с тях, по-добре се разделете.

Стилът на общуване

Вие може да се стараете да подобрите комуникацията между вас, но най-много да ви се наложи вие да се адаптирате към стила на общуване на партньора. Ако ви е нужно постоянно да общувате, а партньорът ви иска да разговаря по-рядко, научете се на компромиси. Не го заставяйте да общува с вас против волята си.

Интересите

Добра част от всички отношения е съвместното изучаване на нещо ново. Но мъжът ви може да има увлечения, които не ви се нравят. Може вие да не харесвате футбол, а той да е влюбен в него. Ако искате вашите интереси да бъдат ценени и уважавани, отнасяйте се и вие така към интересите на партньора. Не се опитвайте да ги измените и да заставите мъжа да захвърли онова, което му харесва.

Как да живеем с недостатъците на партньора?

Всеки носи у себе си представата за идеалния партньор. Тази представа е формирана от примера на родителите, от любими киногерои, от спомени за първата любов, от приятелите, от средствата за масова информация, от интернет.

Образът обаче е противоречив, а неговото въплъщение в реалния мъж е практически невъзможно. Вие разбира се можете колкото си искате да чакате принца. Но човека, с когото ще живеете, при всички положения ще се различава от представите ви.

Както и вие няма да сте идеална за своя мъж. Да бъдат щастливи, ще съумеят онези двойки, в които партньорите съзнателно коригират своето поведение и очаквания, за да станат по-близки един до друг. Процесът на такова сближаване може да се раздели на 4 етапа, пише psychologies.ru.

Етап първи

Преди да встъпите в сериозни отношения, анализирайте особеностите на партньора, които ви дразнят. Разделете ги на две групи. Първата: качества, които той теоретично би могъл да измени заради вас. Във втората група остава онова, което той не може да промени. Тук се отнасят религиозните вярвания, представата за ролята на жената в семейството, темперамента си, външността си. Ако вие не сте готова да приеметe това, няма смисъл да продължавате отношенията.

Етап втори

Следващата категория особености, които могат да предизвикат конфликт, са поведението и привичките, непонятни за вас. Увлечението по футбола, четенето на книги, колекционирането на марки, страстта към пиенето – всяка непонятна и непозната за вас дейност може да доведе до късане на отношенията. Най-доброто качество, помагащо да се преодолее това, е любопитството. Интересувайте се от увлеченията на другия и откривайте нови съвместни интереси.

Етап трети

Пазарете се, договаряйте се, правете взаимни отстъпки. Не е необходимо да натискате и да манипулирате. Говорете за желанията си и за очакванията си открито. Ако не ви се удаде да се договорите самостоятелно и конфликтът не утихва в продължение на месеци, обърнете се към психотерапевт.

Етап четвърти

Създавайте нови семейни навици и отношения, които да радват и двама ви. Пробвайте онова, което не сте пробвали по-рано. Съхранявайте личното си пространство: увлечения, приятели, време и занимания само за вас. Вие и в семейството си оставате индивидуалност.