7 навика, които ни помагат да поддържаме нивото на мотивацията си

7 навика, които ни помагат да поддържаме нивото на мотивацията си

Как се чувствате, когато сте почти на финала на някоя задача, а мотивацията ви е нула? Експертът по финанси Ел Каплан съветва да придобием 7 навика, които според научни доказателства влияят на мотивацията.

В съвременния свят онези, които се стремят към успеха, работят повече от 40 часа седмично. Те остават в офисите до късно, а през уикендите също често работят. В някои моменти дори у най-мотивираните желанието за работа изчезва. Чашата кафе също не помага. Тогава?

Осъзнайте значимостта на вашата работа

Мотивираният работник е този, който вярва в това, че неговата дейност помага на другите и прави света по-добър. Изследване на Мичиганския университет показва, че сътрудници на университетския колцентър са успели да привлекат 171 на сто повече дарения след няколкоминутни общувания със студенти, които учат в университета именно благодарение на такива дарения.

Ако вие не сте уверени в това, че вашата работа носи полза, поговорете с клиенти, които ползват продукцията или услугите на вашата компания, или с някои от вашите ръководители. Ако и тогава не ви напусне усещането за безсмислието на дейността ви, никога не е късно да промените направлението в кариерата си.

Поощрявайте се

Да, приятно е да си полезен на обществото, но въпреки това съгласно данни на Дейвид Нивън, посочени в книгата му «100 прости тайни на успешните хора», 75 на сто от нашата мотивация е следствие от материални стимули. Само че малко хора се самонаграждават всеки ден или всяка седмица. В петък сутринта нямате сили? Обещайте си: ако приключите всички задачи, които сте планирали, вечерта ще си подарите кино, театър или хубава книга от книжарницата. А защо не и приятелско парти?…

Помнете, че няма малки победи

Разбивайте глобалната цел на малки задачи. Колкото повече задачи решавате успешно, толкова мотивацията ви е по-висока и целта – по-близо. Всеки път, когато се доберем до резултат, мозъкът ни изработва допамин. Благодарение на този хормон ние се чувстваме удовлетворени и сме готови да продължим работа, за да изпитаме отново тези приятни усещания.

Презареждайте батериите

Идва момент, в който батериите ни са изтощени. Трябва да презаредим. Как? Най-добре би било на една екскурзия до Малдивите, примерно. За родния стандарт обаче това е почти невъзможно, поне в повечето случаи. Нищо не ни пречи обаче да си устроим виртуални «домашни Малдиви» – през уикенда да си представим, че сме там, като изпием на плажа чаша плодов коктейл. Ако път е зима – снежна разходка в планината би подействала отлично. Ако до почивните дни все още е далеч, презареждайте батериите на самото работно място – 50 минути работа – 15 минути почивка.

Излъжете себе си

Ние сме в състояние да измамим собствения си мозък, който се противи да възприеме полезните навици, ако ги възприемаме по друг начин. Вие, например, не можете да заставите себе си да ставате рано, защото не ви се ще да губите два часа от съня си. Погледнете обаче на това време не като на загуба, а като на придобивка – два часа повече активен живот. Представете си колко неща бихте могли да свършите за това време.

Следете за здравето си

Различни изследвания са доказали, че фактор номер 1, който влияе на мотивацията на работника, е неговото здраве. Трудно е да се очакват високи резултати и пълно увлечение в работата от хора, които не се чувстват добре. Важно е да се поддържа добра форма: занимавайте се със спорт, хранете се правилно и не забравяйте за почивките.

Помислете какво ще оставите след себе си

За мнозина този навик може да се стори малко странен. Вие все още сте млади, чакат ви десетилетия активен живот. Въпреки това осъзнаването на факта, че времето ви на земята е ограничено, мотивира невероятно много. Стив Джобс например е казвал, че всеки ден е гледал в огледалото и си е задавал един и същ въпрос: «Какво бих направил, ако днес е последният ми ден?»

Е, не си струва всеки ден да се терзаете с подобни въпроси, но с нещо подобно бихте могли да стимулирате мотивацията, когато това ви е необходимо.