7 напитки за събуждане

7 напитки за събуждане

Повечето от нас са свикнали с първата чаша кафе. Сутринта, още със ставането, джезвето е вече на котлона или е включена машината за еспресо. Знайно е, че сутрешното кафе ободрява и дава енергия за деня. Специалистите обаче са единодушни, че кафето не е единствената напитка, която ободрява и помага за събуждането. Elle.ru предлага още 7 варинта на лесни напитки, които могат да ни ободрят и да ни заредят с енергия.

Вода с лимон

Изключително полезно е да започнете деня си не с гореща напитка, а с чаша топла вода с лимон. Този лесен коктейл очиства кръвта, понижава високото кръвно налягане, ускорява метаболизма, защитава от ангини при смяната на сезоните. Главното обаче е, че се явява и залог за красива и млада кожа, за бодрост и отлично настроение през целия ден.

Зелено смути

Още една удачна алтернатива на кафето е зеленото смути. Краставица, спанак, броколи, киви, целина – може да ги миксирате така, както ви харесва на вкус. Актрисата и модел Роузи Хънтингтън – Уайтли, например, забърква фреш от ябълка, кейл и краставица.

«След него действително се чувствам по-добре, а освен това не изпитвам чувство за вина, ако не успея да изям своите пет порции зеленчуци на ден”, признава тя. Подобна рецепта всяка сутрин използва и супермоделът Жизел Бюндхен, която учи на него и децата си.

Съветът й: кофеинът не е единственият природен енергетик – добавете в смутито банан или какао на прах, леко увеличавайки калоричността на напитката, за сметка на което получаваме полезен ободряващ коктейл.

Зелен чай

За тонизиращ ефект в качеството на основа на смутито може да използвате зеления чай. Като самостоятелна напитка той обезпечава бодростта не по-зле от кафето: както е известно, в зеления чай се съдържа достатъчно кофеин за събуждане. Приятно е, че вкусът на чая може да разнообразите с такива добавки като лимон, джинджифил, мента, а през лятото да го разбиете с лед.

Смути от ядки

Сред привържениците на здравословото хранене с голяма популярност се ползва смутито от ядки. Да се приготви то не е толкова сложно: достатъчно е да имате под ръка някакви ядки, бадемово или кокосово мляко, банан и малко мед.

Свежи плодове в състава също не са забранени. За мозъка това е най-добрият подарък: съдържащите се в ядките тиамин и магнезий зареждат мозъка с енергия и помогат за преборване с хроничната умора.

Чай матча

Особеният вид зелен чай матча е популярен в Япония и Китай от незапомнени времена. Останалият свят узна за него едва преди няколко години благодарение на Гуинет Полтроу и Синди Кроуфорд, които се отказаха от кафето в полза на тази напитка.

Богат на танин и кофеин, чаят матча способства за плавното събуждане, действайки като кафето, но с по-продължителен ефект. Като бонус: чаят се явява ефективно средство за детокс и снижаване на теглото — той води до естествен метаболизъм така, че помага на организма да изгори запасите от ненужни мазнини.

Сок от нар

Сок от нар печели пред кафето с това, че тонизира с полза за здравето: него могат да пият дори децата и бременните жени. Докато кафето усилва сърцебиенето и повишава кръвното налягане, сокът от нар укрепва сърдечно-съдовата система (по съдържание на калий той многократно превъзхожда не само кафето, но и всички плодови сокове).

Чай от джинджифил

Джинджифилът е същински склад на полезни елементи. Дори само ароматът на запарен джинджифил е достатъчен да снеме умората и да повдигне духа. За хората, които се занимават с интелектуален труд, чаят от джинджифил е особено актуален, тъй като подобрява концентрацията и вниманието.

Покрай прилива на бодрост джинджифилът активизира силите на организма за борба със сезонните заболявания. Рецептата на живителния еликсир е известна: чаена лъжичка корен от джиндфил в чаша с кипяща вода с мед и лимон или листенце от мента.