7 начина да формираме характера си

7 начина да формираме характера си

Всичко е тренинг – във фитнес залата или с други спортни занимания тренираме мускулите си, но мозъкът също може да се тренира. Могат да бъдат тренирани и неговите реакции, както и да бъдат възпитани полезни качества. Например как да възпитаме в себе си надеждност, търпение и самоконтрол?. Ако ги развивате, то и околните хора ще забележат резултатите ви. Човешкият мозък е сложна система с милиарди връзки и импулси. Преминаването на импулс по невронните пътища го укрепва, активизира и стимулира работата му.

Говорете за това

Ако често говорим за важността на определени черти от характера – оптимизъм, честност или състрадание, тези разговори насочват потока от енергия към тези черти. Този прийом често се използва от преподавателите, треньорите или от родителите при формиране на характера. Ако необходимите качества се повтарят постоянно във всекидневните разговори, те се проявяват и в живота ни. Помолете влиятелен за вас човек, когато види да проявявате нужните ви черти от характера, например на вежливост, доброта и честност, да ви подкрепи и обсъдите накратко резултата от действията ви. Отклоненията към нежелана посока съща не бива да се подминават.
Най-доброто решение е да намирате време за кратки дискусии с такъв човек, чрез които сами ще намерите верния път към желаните качества.

Водене на бележки

Успехите в развитието се стимулират най-добре чрез писмена реч. Ако човек методично и редовно изразява собствените си мисли в писмена форма, това води до стабилно подобрение. Нали когато искаме да запомним нещо, ние винаги си го записваме предварително. Тук работи същият принцип. Когато записвате колко е важно някое качество на характера, вие стимулирате невронните пътища, които отговарят за неговото проявление.

Прочутият тенисист Андре Агасси пише в своите мемоари, че сутрин си е записвал всички свои предстоящи цели и си ги е повтарял. Така той се е постарал да възпита в себе си „непоколебима решителност”. Тази процедура му помагала да осъзнае, че решенията са сериозни и Агаси правел всичко, за да ги постигне.
Бележките не трябва да остават без промяна, ако искате системата да действа ефективно. Всички важни записки подлежат на корекция. Непременно ги проверявайте поне веднъж на няколко месеца и внасяйте нужните промени.

Книгите и киното

Формирането на характера е невъзможно без получаване на знания. А знанията се черпят от книгите. Избирайте си произведения, в които героите демонстрират положителни черти – висока нравственост, морал, готовност да помогнат на по-слабите. Ще ги намерите в списъка на класическата или съвременна литература, или пък се посъветвайте с онзи човек, на когото имате доверие. Детските приказки или гръцките митове, басните, християнските притчи, биографиите на известни личности или техните мемоари могат да ви бъдат полезни.

Историите

Четенето е тясно свързано с друг важен инструмент – разказването. Човек се учи да разказва истории, когато слуша другите хора. А самото разказване води до укрепване на характера. Чрез него се учим да се обосноваваме, да излагаме мислите си, да предаваме точно и вълнуващо събитията. Всеки оратор се старае да увлече слушателите с емоционални и ярки разкази за житейските ценности. Впечатлени от тези истории, хората придобиват огромен заряд от сила и енергия, за да продължат напред.
Полезно може да ви бъде и да гледате филми – средновековни саги като „Крал Артур и рицарите от кръглата маса”, военни драми като „Спасяването на редник Райън” или съвременни истории. Киното и неговите персонажи предлагат много теми за размисъл и възпитават най-добрите човешки качества.

Нравствените дискусии

Нравствените дилеми за един от ефективните инструменти за възпитание на характера, твърдя психолозите. И се аргументират – чрез решаване на казуси и обсъждането на мотивировката за този или друг вид поведение помага на човек да се подготви за нравствените трудности в реалния живот. В тези казуси човек трябва да реши кое е правилното от морална гледна точка, какъв е моралният дълг на човека.
Ако се сблъскате с подобна нравствена дилема в реалния живот, използвайте същите методи. Напишете всички възможни изходи, уточнете си приоритетите. Кой от пътищата ще бъде максимално приемлив и подходящ за вас? Кой от тях няма да ви кара да се срамувате от решението си? Той е и вашият правилен нравствен избор.

Ролевите игри

Ролевите игри се възприемат добре не само от децата, но и от младите хора и от възрастните. Този инструмент оказва сериозно въздействие върху развитието на характера. Корпоративните казуси и терапевтичните игрови прийоми също са ролеви игри в своята същност. Целта на този инструмент е възпитаване и развитие на положителните черти у участниците в играта.
Ако човек по време на игровия процес проявява положителни качества, например справедливост, доброта, храброст или решителност, вероятно и в реалния живот ще бъде склонен да постигне тези качества.

При проявата на определени емоции нашите мускули се стягат и разпускат, а това води до възникване на истински емоции, до промяна в състоянието на човека. Изследване на учените Пол Екман и Хариет Остър показва, че активирането на лицевите мускули подпомага проявата на истинска емоция. Ако на лицето на човек се изписва гняв, щастие, страх или други емоции, то това провокира съответните физически изменения. Ролевите игри могат да включват и нравствени дилеми. Съчетанието на тези два инструмента оказва влияние върху формирането и развитието на характера. Ако не се прекалява с продължителността на игрите , (което заплашва със зависимост), те могат да са много полезни и поучителни.

Действие

Както и в случая с физическите упражнения, нашите емоции се нуждаят от тренировка чрез действие. Асо искате да възпитате в себе си състрадание – ангажирайте се с доброволческа дейност, помагайте на слабите, вършете добри постъпки.
Ако искате в живота ви да има повече оптимизъм, помолете близките ви да разказват хубавите неща, които са им се случили през деня.
Изброеното дотук съвсем не е всичко, което помага да формираме характера си. Няма значение какъв сте – ученик, студент, дали работите като пощальон или като директор на голяма фирма, вие винаги можете да намерите начин да развивате положителните си качества.

Много неща могат да ви попречат – например, обкръжението, което не се слави с оптимизъм или с търпение. Но ако работите над себе си във всяка ситуация, ще постигнете максимален резултат. Лесно е да сме търпеливи в прохладната градина с фонтаните. Опитайте се да се контролирате някъде в жарко задръстване или на пътя, където всеки гледа да ви сече пътя. Подобни ситуации дават почва за формиране на търпението и самоконтрола.
И още нещо е добре да имате наум. Щастието и добрата реализация не са нещо, което трябва да се търси дълго.То е онова, което винаги е в сърцата ни.