7 храни за борба с акнето

7 храни за борба с акнето

Няма начин да не сте чували афоризма „Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа кой си”. Автор на мисълта е френският философ Жан- Антелм Брия Саварен, който твърди още нещо интересно: „Съдбините на една нация се намират в пряка зависимост от начина, по който тази нация се храни”. За борбата с акнето е писано и говорено много. Експерти в темата предлагат пред elle.ru няколко хранителни продукта, които могат да бъдат използвани успешно в битката с това заболяване на кожата.

Броколи

Както и други кръстоцветни зеленчуци (зеле, брюкселско зеле, карфиол, китайско зеле, ряпа, репички), а така също руколата и босилекът, броколите са богати на минерали, в това число и на необходимия в борбата с акнето цинк. В броколите има много витамини от групите B, провитамин A, антиоксиданти и сулфорафани, които увеличават способността на кожата да се защитава от раковите клетки. Независимо от това дали ще ядете броколите сурови, варени или задушени, във всички случаи ще постигнете желания ефект.

Сардина

Това е малка риба с голям потенциал. Омега 3 мастните киселини, които се съдържат в сардината (разбира се и в сьомгата и доста други морепродукти), имат важно значение за здравото функциониране на клетките и особено за синтеза на ейкозаноидите. Те, на свой ред, помагат за намаляване на възпалението и като следствие – снижават риска от възникване на акне.

Предимството на сардината пред останалите риби с мастни киселини е ниското съдържание на живак. Отлично съчетание за кожата е например е съвместният прием на растителни и животински мазнини – тост със сардина и авокадо за закуска.

Семена чиа

Вие естествено сте запознати с тази модерна суперхрана – салатите и десертите с чиа са не само полезни, но и невероятно вкусни. Неслучайно марките за красота го добавят в състава на хранителните маски за лица.

Забележете: 100 грама семена от чиа съдържат толкова калций, колкото половин литър мляко, влакна – колкото в 300 грама овес, антиоксиданти – колкото в килограм портокали, и толкова Омега 3, линоленова киселина и желязо – колкото в 200 гр. сьомга или 400 грама спанак. Само си представете тази комбинация от микроелементи, отговорни за съхраняване младостта и красотата на кожата.

Чаена гъба

Чаената гъба, позната като чудотворната комбуча, съдържа много пробиотик, антиоксиданти и полифеноли. Тя се ползва от векове като лек в Азия. Съгласно проведените изследвания тя снижава изработката на себум, съкращава риска от алергични реакции и блокира развитието на акне.

Пречистено масло гхи

Жените от Шри Ланка и Индия неслучайно се славят с еластичната си кожа. Още от малки в порциона им се включва маслото гхи. Любимият продукт на аюрведа има уникален състав, в това число витамини A, D, Е и К2, способстващи заздравяването на белези от акне, други тънки белези и бръчки.

Разтопеното гхи е свободно от алергени и много лесно се усвоява от организма. Маслото има златист цвят, ароматът му напомня на карамел, а на вкус е сладко. Пробвайте да добавите лъжичка от него във вашето утринно кафе.

Черен дроб

Ретинолът (витамин А) в състава му се бори с акнето по няколко направления: предотвратява запушването на порите, потиска образуването на андрогени, (една от основните причини за хормоналното акне), намалява изработката на себум и предотвратява окисляването на мазнините, които могат да доведат до възпаление.

Важно е да не се забравя: така, както черният дроб се явява основен филтър на организма на животното, трябва внимателно да се подхожда към подбора му, като се отдава предпочитание на натуралния фермерски продукт.

Стриди

Стридите са едни от най-богатите източници на цинк в природата и оттам – важно допълнение към програмата за изцеление от акне. Чрез намаляване активността на мастните жлези и повишаване на имунните свойства на организма, този микроелемент възпрепятства кожните инфекции и гъбични поражения.

Цинкът освен това усилва изработката на кератин, който защитава порите от запушване, убива бактериите и дори снижава тестостерона, изобилието от който предизвиква акне.
Тъй като този специален вид миди не се среща навсякъде, можете да ги замените в ястията си с тяхната растителна алтернатива – бразилският орех или пшенични зародиши.