65-годишна учителка се готви да роди четири бебета

65-годишна учителка се готви да роди четири бебетаУчителката Анегрет Рауник от германския град Шпандау се подготвя да роди четири близнаци, съобщава Berliner Morgenpost. Вестникът отбелязва, че появата на бял свят на четири бебета наведнъж е голяма рядкост, но в случая с Рауник става дума за истинска сензация, тъй като дамата е на 65 години. Германката вече има 13 деца от петима мъже. Рауник е забременяла ин витро. Към момента бременността й протича без сериозни усложнения. Ако всичко мине както трябва, учителката трябва да роди лятото и ще стане най-възрастната в света майка на четиризнаци.

Анегрет вече е поставила един рекорд. На 55 години тя ражда дъщеря си Лейла по естествен път и за онзи момент е била най-възрастната майка в Германия.

Самата Анегрет няма никакви морални угризения. Тя заявява пред камерите на телевизия RTL: „Какъв трябва да е човек на 65 години? Непрекъснато да съответства на някакви очевидни клишета? Намирам това за доста изтощително.” Според нея, всеки решава сам за себе си и тя постъпва така, както смята за подходящо.

Мненията за това особено майчинство се разделят. Освен че Анегрет вече не е млада и ще бъде на близо 80 години, когато четиризнаците навлязат в пубертета, рискът от многоплодна бременност остава висок. Самата майка е оптимист, както и нейният акушер-гинеколог. Тя чувства себе си здрава и стройна. Проф. Холгер Щефан, ръководител на АГ-отделението в Университетската болница в Лайпциг обаче нарича ситуацията „абсолютна катастрофа” от медицинска гледна точка. На тази възраст рискът от високо кръвно налягане, диабет или отравяне на кръвта е много висок. „Жената може да изпадне в състояние, застрашаващо живота”, твърди експертът.

До момента най-възрастната жена, родила четворка бебета, е Мерил Фудел (в момента на раждането е била на 55 години). За най-възрастна родилка в света се смята индийката Омкари Панвар (била е на 70).

У нас най-възрастната родилка е д-р Красимира Димитрова, която роди близнаци през 2010 г. на 62 години, но само едното момиченце оцеля и е здраво. Тя обаче нямаше други деца по-рано.
На снимката: Анегрет с най-малката си дъщеря Лейла и журналистката от RTL
Източник