Филмовият магьосник Енио Мориконе дирижира сам турнето си „50 години музика”

Филмовият магьосник Енио Мориконе дирижира сам турнето си „50 години музика”86-годишният маестро на филмовата музика разсея всички съмнения, че ще успее сам да дирижира концертите си от своето Световно турне „50 години музика”. Той не скрива радостта си от това: „Много хора ме питат, ще бъде ли това моето последно турне. Аз се чувствам добре и се радвам, че мога отново да се срещна с вас. Отнасям се към това турне като към завръщане след много дълга пауза. Излизането ми пред любимата публика ми доставя огромна радост и смятам да правя това от уважение към нея и нейното необикновено търпение.”

Енио Мориконе се смята за един от най-великите композитори на филмова музика. Спомнете си само „Имало едно време на Запад”, „Имало едно време в Америка”, „Добрият, лошият и злият”… В неговото впечатляващо творчество се усеща влиянието на класиката, на джаза, поп-, рок-, и електронната музика, на авангардна музика и италиански фолклор. Със своите изискани композиции той обогатява атмосферата на филмовата творба. В композициите за уестърни, които са станали класика и заради музиката в тях, той използва най-различни музикални инструменти – арфа, хармоника, църковен орган, ксилофон и вдъхновяващи хорови песнопения. Изключително ценен от легендарни режисьори като Серджо Леоне и Бернардо Бертолучи, Мориконе се превръща в култов автор на филмова музика от нашето време.

Американската киноакадемия призна големия принос на Енио Мориконе в развитието на филмовата музика и му връчи „Оскар” за цялостно творчество. Той е бил номиниран в 5 други категории и за своята кариера е получил две награди Грамми, две Golden Globes, пет BAFTA, осем David di Donatello Awards, осем Nastro d\’Argento Awards, както и премията Polar Music Prize. През 2009 г. президентът на Франция го награди с Ордена на Почетния легион. През 2013 г. италианският композитор получи и наградата на Европейската киноакадемия за музиката към филма \“Най-добрата оферта (The Best Offer). Мориконе е и Велик офицер на ордена „За заслуги пред Италианската република”.

Два пъти в своята кариера Енио Мориконе се е снимал във филми, за които е писал музиката, а през 1995 г. за него е създаден документален филм.

От края на 80-те години американската група Metallica започва всеки свой концерт с композицията на Мориконе The Ecstasy Of Gold от класическия уестърн „Добрият, лошият и злият”. През 1999 г. тя за първи път е изпълнена в проекта S&M на живо като кавър версия.

Световното турне „50 години музика” на Енио Мориконе се планира да продължи с още близо 25 концерта през годината. Заключителният от тях ще е на Арена ди Верона в Италия на 12 септември.
Снимка: БГНЕС