Кънчо и другите

Кънчо и другитеАз на тая й се водя леля, но разликата ни е само 5 години. Лошото е, че живея в нейната къща и трябва да я виждам всеки ден. Ох, защо я послушах навремето и се преместих да живеем заедно. Ела, лельо, вика, да ми правиш компания и да ми помагаш с децата, а аз ще ти намеря работа. И аз, глупачката, захапах въдицата, оставих си хубавата къщичка на село и отидох да бера ядове. Тя работи в един старчески дом. Отидох веднъж да я видя и какво, мислите, виждам – разхвърляла из всички стаи кофи, метли, лопатки и парцали, а тя седнала в кабинета и пуши. Ти, викам, във всички стаи ли чистиш? Ами видят ли, че съм почнала да чистя, ме оставят на мира – след два часа прибирам къде, каквото съм оставила и те си мислят, че много работя.

Виж ти какво било. Че дай и аз да дойда да работя в този дом, че да си почина от другата работа. Не ще – друга работа щяла да ми намери. В къщи като се прибере и ме оставя аз да й гледам децата, а тя се примъква в кухнята и пие уиски, да си починела след работния ден. Обаче тук се наложих – купих на келешите една игра и докато те играят в хола, аз се присламчвам при нея в кухнята и ще-не ще ми сипва и на мене по едно уиски. Хубав мъж си имаше, ама не я изтърпя човекът и се махна от къщи. Тя сега го изкарва, че пияница бил и не знам какъв, ама лъже – хубав си беше човекът, ами нали ви казвам – избяга.

Връща се веднъж от работа и ме пита искала ли съм да се запишем в една агенция и там да ни търсят мъже.
Че дай, викам, да пробваме. Приеха ни хората, записаха ни и на другата вечер казаха да се явим в една дискотека, дето организирали събиранията. Отидохме в дискотеката. Там една тъмница – не виждаш физиономията на човека въобще. Не се знае на 50 ли е или на 85 години. Залепиха се двама за нас. Танцувахме и пихме коктейли и по едно време, единият вика, да сме вървели четиримата на друго място. Излязохме. В един бар ни заведе и там се разгледахме долу-горе един друг.

Харесах си аз единия кавалер, ама тя по-бърза от мене – залепи му се и не го пуска. И така направи, че заедно да си тръгнат. Аз обаче успях да му пъхна в ръката номера ми. Другият напъва да идвал с мен, но го разкарах. Прибрах се в къщи и си легнах. На сутринта ме буди племенницата да ми разкаже колко й харесало предната вечер и как чакала нейният господин да й се обадел по телефона. Ама кажете ми как ще й се обади, като има моя номер – най-много на мене да се обади. И го направи – обади ми се и ми каза, че ме харесва повече от племенницата и иска да се видим, без другите двама да знаят. Така започнахме да излизаме заедно. Един ден обаче разбрах, че бил женен. Виж го ти него, аз любовница няма да съм на никого. Племенницата ми беше разбрала, че излизам с нейничкия, но нищо не каза.

Води обаче веднъж някакъв. Кънчо се казвал. Не, че има значение вика, ама има ягуар и на пазара продава риба. Иска да каже, че добра партия намерила. Седна Кънчо с нас, аз сипах по една ракия и започнах да го разпитвам. На 65 години бил, неженен и живеел с майка си. Ясен ми стана веднага – той толкоз години жена не си намерил, че сега ли ще се хване на въдицата. Питам го да ми разкаже за себе си. От 13-годишен работел и сега бил развалина отвътре. Искам, викам, да слезем да ти видя колата, ягуара де. Слязохме. Една трошка показа, дето и за части няма да я вземе никoй.

Лъже племенницата, че на море щял да я води, ама само идва вкъщи да плюска и все с празни ръце идва – една рибка не донася, уж риба продавал. Два-три месеца стана са заедно. Аз през това време пуснах обява в един вестник, че търся сродна душа. Обаждат се много, ама един съм си харесала – много хубав глас има. Разбрали сме се скоро да се видим. И ако наистина има къща, няма да го гледам млад ли е или стар, ами направо заминавам с него. А тая глупачка да си чака тоя с ягуара да я заведе на море.
Автор: Сребрина