61 начина да кажеш „да” в колекцията на Жан Пол Готие

61 начина да кажеш „да” в колекцията на Жан Пол ГотиеКакво може да обедини хората от различни националности, религии, ориентация? Едно от тези чудеса е сватбата. Точно тя се оказа основна тема на
новата колекция на модния дизайнер Жан Пол Готие, представена в Париж в седмицата на висшата мода. Парадът на моделите премина под наслов 61 Façons de Se Dire Oui или „61 начина да кажеш „да”.

С цялата му присъща театралност майсторът на модата представи невероятни тоалети за булки – с дантелена горница, съчетана с пищна пола, шорти или даже с джинси, както и приказни ефирни бели рокли с шлейф, смокинги в черно, бяло и комбинирани цветове.

Макар да носи с удоволствие славата на бунтар в съвременната мода, Готие не се отказва от някои характерни детайли. За свое цвете на вечерта Готие покани прочутия модел Наоми Кембъл, цялата опакована в целофан и украсена с орхидеи, истински сватбен букет.

Цветовата палитра в колекцията е много обширна – от бяло до черно, от ярко червено до блатисто зелето, от небесно синьо до пясъчно бежово. Някои от моделите дефилират в класически мъжки костюм, други представят романтични рокли със сложна драперия, трети – прекрасни хибриди между мъжката и женска мода. За създаването им са използвани най-различни материи – от гладък атлас до натурална кожа от питон.

Много модни наблюдатели смятат, че тази колекция, която стъпва върху различни вариации на сватбения дамски тоалет, е всъщност хитър ход на Готие. Точно за сватбена рокля дамите от световния хайлайф са готови да похарчат милиони евро в дизайнерските къщи в Париж и Милано, за да бъдат неотразими на своя върховен празник. Но при Жан Пол Готие това не е обикновено дефиле, а събитие с обществено социален нюанс. Той е ангажиран с темата на еднополовите бракове в САЩ. Най-романтичното събитие в живота се сблъсква не само със социални, но и с политически препятствия. В този смисъл Готие не си позволява да пропусне край себе си измененията в традиционното понятие за брак. В колекцията си той майсторски съчетава разкошните булчински рокли с класически костюми за младоженците. Опитва се да покаже, че, обединени, женските и мъжки черти създават гениална асиметрия. Със същия успех дизайнерът може да превърне сатенените панталони или белия воал в спортен тоалет, който пак би изглеждал великолепно.

В тази колекция Готие превъплъщава най-невероятни и на пръв поглед недопустими съчетания, превръщайки обикновените всекидневни дрехи в елегантни елементи от модния гардероб. Това може да е позлатена жилетка с колан и кристали Сваровски, съчетана с черен панталон или пък жилетка от кожата на питон, превърната в зашеметяваща рокля, обшита с бисери. Новата му колекция е дръзка, крещяща и уникална комбинация от образи, във всеки от които жената непременно да поиска да каже „Да, съгласна съм”.
Снимки: БГНЕС