6-те най-разпространени заблуди за отглеждането на малките деца

6-те най-разпространени заблуди за отглеждането на малките децаМладата майка винаги е била обект на прекалена обгриженост от страна на целия род и приятелски кръгове. Всеки се опитва да даде съвети за това как да се грижи за бебето. Как да го храни, кога да го пои, повива, кърми, приспива. Вероятно всички тези съвети са продиктувани от желанието на родата новият член на семейството да е здрав. Въпреки това, заедно с полезните препоръки от по-старото поколение, е добре младата мама да има едно наум, че част от тях може да са плод на заблуди и суеверия. Нека да се съпоставим някои от най-честите разминавания между „бабините деветини” и научните факти по отношение на възпитанието на бебето до една година.

Заблуда 1: За да са прави краката на бебето, трябва здраво да се повият.

Ужасна „бабина деветина”, на която съм била жертва и аз. Истината е, че това, което природата е предвидила за вас по отношение на краката ви, това ще се случи с тях. Нещо повече, силното повиване със стегната пелена в продължение на няколко месеца може да забави развитието на бебето, поради липса на възможност за свободно движение, може да доведе до неправилно оформяне на ставите на краката, нарушава дишането заради притискане на гръдния кош. За капак в миналото бабите са повивали бебето освен със стегната пелена, и със здрава връв, наречена повой. Идеалният тип повиване според лекарите е свободно и хлабаво, при което детето може да се движи и да рита.

Заблуда 2: Бебето трябва да е винаги облечено с дебели дрешки и терлички на краката през цялата година.

Родителите често се притесняват, че на бебето му е студено, защото е мъничко и крехко. Затова смятат, че трябва да е дебело облечено. Т.е. бабите смятат така. Грешка. Регулирането на телесната температура е естествен процес. Достатъчно е да си припомним законите на физиката: съдовете се свиват на студ и се разширяват на топло. Ето защо, оптималната температура за голо бебе е 20 градуса. Постоянно топлите крайници на малкото същество са най-добрият термометър. Нещо повече, ако рискувате да го държите в малко по-студено помещение, може само да се погрижите за неговото добро закаляване.

Заблуда 3: Бебета трябва да се къпят само в преварена вода, за да не се изприщят.

Всъщност преваряването прави водата по-твърда. Такова къпане е много по-вредно за бебето, отколкото директното миене под топлата струя на чешмата. Използването и на сапун всеки път допълнително изсушава нежната бебешка кожа. Бабините предразсъдъци по отношение на изваряването на водата датира от далечни времена, когато се е ползвала вода от открити водоеми.

Заблуда 4: До шест месеца бебето трябва да може да седи и пълзи, а на една година – да е проходило.

Ако клетото малко човече не е изпълнило бабиния план за двигателни умения, това се счита за изоставане в развитието. И младата главица на неопитната мама се напъва с всевъзможни страхове и внушения. „Нещо му има на детето”. Къде е истината? Детето започва да сяда когато е овладяло своите двигателни умения и когато му заякне достатъчно гръбначния стълб във вертикално положение. Т.е. то може да започне да сяда на едва на седем месечна възраст и все пак да няма отклонение от нормата. Всичко е индивидуално и тук не става дума за очевидните патологии. Затова не е нужно да се съобразявате с бабините представи и да се притеснявате излишно. Ако вие насилите детето да седи на седалището си по-рано, откогато то е готово, може да допринесете за проблеми с гръбначния стълб, мускулите, връзките и сухожилията на гърба и краката.

Заблуда 5: Ако обръснете главата на бебето, косата ще се сгъсти и разхубави.

Напротив, космените фоликули при деца са много крехки и се повреждат при бръснене. Уви, веднъж увредени, не могат да бъдат възстановени. Причината е тяхната близост до скалпа. Гъстата коса е наследствена черта, и бръсненето няма да помогне. Най-много да го заболи главицата по време на стъргането с машинка. Възрастни с гъста коса на главата, които по съвет на бабите са били обръснати на възраст до една година, просто са имали късмет: техните фоликули не са били засегнати. Статистиката е печална по отношение на тези невръстни „жертви” на поредната „бабина деветина”. Между другото, едва на една година пухът на главата на бебето бавно започва да се превръща в истинска коса.

Заблуда 6: Детето трябва да ходи по голяма нужда всеки ден, в противен случай има запек.

Не може да сравнявате метаболизма на възрастен с е този – на едно малко дете. Тялото му е тепърва се учи на „график\“, така че желанието да му помогнем да се изходи може да е неправилно. Най-важното е да следим коремчето на малкото бебе да не се подуе от излишни газове, защото то е податливо към лесно подуване. Всички бабини препоръчани методи – като осигуряване на повече вода, малко сок или клизма – може само да попречат на правилното функциониране на червата.

Да обобщим: родители, бъдете разумни! Слушайте интуицията си, консултирайте се с компетентен източник, сравнете няколко експертни становища. Приемствеността и връзка между поколенията е красива традиция, която трябва да се поддържа. Но когато говорим за здравето на бебето, нека се доверим повече на научните подходи, а не на съветите и вярванията на бабите.