6 невинни навика, от които стареем

6 невинни навика, от които стареем

Всеизвестно е, че има някои неща, които ускоряват стареенето на кожата. Става дума за любовта към слънчевия загар, алкохола, цигарите. Учените обаче установяват, че има и някои на пръв поглед невинни привички, които бързо могат да докарат бръчки по лицето ни. За какво иде реч?

Пиене от сламка

Въпреки че пиенето от сламка предпазва зъбния емайл от потъмняване, не е за препоръчване честата употреба на сламка. Работата е в това, че регулярното компресиране на устните води до появата на бръчици около устата – такива могат да бъдат забелязани и около устата на страстните пушачи. Иначе любовта към коктейлите изглежда по-невинна в сравнение с никотина, например, но знайте, че тя също може да навреди на младостта на кожата.

Употреба на контактни лещи

Дори да владеете виртуозно техниката за сваляне и поставяне на контактните лещи, едва ли ще ви се удаде да избегнете съприкосновението с тънката и нежна кожа около очите. А именно това регулярно механично въздействие води до появата на бръчки в тази деликатна област. Ако очилата просто не са вашият вариант, задължително се снабдете с добър крем за кожа, използвайки лещите.

Постоянно спане на една страна или по корем

Ако постоянно спите на една страна или по корем, може да получите не само забавни щампички по бузите, които изчезват след ставане от сън, но и нежелани бръчки по лицето, шията и в областта на деколтето. Това става особено видимо с напредване на възрастта, когато кожата започне да губи колаген.

Затова козметолозите и дерматолозите съветват да се спи по гръб. Ако това положение не ви е удобно, обърнете внимание на възглавницата си. Изберете копринено спално бельо, което позволява да се избегне излишното триене на кожата в повърхността на възглавницата и помага за съхраняване на младостта.

Продължителна работа с компютър

Във времето, в което живеем, всеки ден провеждаме редица часове с джаджите си – било то компютър, джиесем, таблет. Вярно е, че тази техника до голяма степен улеснява живота ни, но в същото време нанася и непоправима вреда на външния ни вид. В частност – върху деликатната кожа на шията.

Козметолозите дори шеговито са измислили и термин за случая – шия на IT специалист – кожа, изгубила тонус, с дълбоки бръчки на границата на брадата. За да избегнем подобна неприятност, е добре регулярно да правим гимнастика на лицето, масаж на уязвимите зони и да следим за това ъгълът между шията и линията на брадата по време на работа с компютър да е 90 градуса.

Отоплителни уреди

С настъпването на зимата едни от най-сериозните ни врагове по отношение на кожата стават парното и различните отоплителни уреди. Те сериозно изсушават кожата и провокират преждевременното й стареене. Впрочем, не е необходимо да мръзнете, за да избегнете въпросните неприятности: просто следете за това вашата кожа да не пресъхва, пийте повече вода и дръжте винаги под ръка овлажняващия крем.

Диетата без мазнини

В битката си за стройно тяло много дами стигат до крайност, като изключват напълно от менюто си всякакви мазнини. И това е напразно. Важно е например да се знае, че зехтинът, рибата и орехите съдържат мастни киселини, които отговарят не само за здравето и младостта на кожата, а и за организма като цяло: те помагат за усвояване на витамините и хранителните вещества, мощни антиоксиданти са, поддържат защитните функции на епидермиса.