6 характеристики на успелия човек

6 характеристики на успелия човек

Искате да бъдете успяла личност в живота? Мислете като успял човек, придобивайте необходимите навици. Само така можете да достигнете висотата, която желаете, убеден е Брайан Трейси. Той е сред водещите специалисти по личностно развитие, автор на повече от 70 книги по темата.
Какви именно черти способстват успеха? Бих формулирал 6 основни, казва Трейси. Вижте ги, за да прецените кои от качествата притежавате и върху кои трябва да работите.

Амбициозност

Успешните хора са уверени в това, че са най-добрите. Лично на мен това дълго време не ми се удаваше, споделя Трейси. Когато откривах, че в нещо някой ме превъзхождаше, искрено вярвах, че този човек сам по себе си е по-добър от мен. Всичко, което ми оставаше, бе да бъда в неговата сянка и да се чувствам пълно нищожество. Това е грешно и не е само мой проблем.

Това е проблем на обществото. Ние се смятаме за недостойни за по-добър живот. На практика ако вие добре и с ентусиазъм изпълнявате своята работа, то вие заслужавате похвали, пари и признание. А това се постига само с амбиция.

Мъжество

Най-страшните врагове на успеха са страхът и съмнението. Успешните хора умеят да се справят със страховете си, срещат се лице в лице с тях. Това не означава, че те по принцип от нищо не се боят – просто те правят това, което са длъжни, без да гледат каквото и да е. Така постепенно се придобива навик, а страхът си отива.

Увереност

Тези, които са постигнали много, са уверени в себе си, в своята компания, в продуктите, услугите и клиентите си. Вярата в своето поприще ги превръща в катализатор на позитивните събития в живота им. Те се движат от интересите и страстта си, които изпълват живота им с особен смисъл.

Подготвеност

Успелите хора правят онова, което не прави обикновеният човек: те отиват на жертви, за които повечето от нас не са готови, и получават резултати, за които мнозина от нас могат само да мечтаят. Те освен това премислят детайлите по-отрано: готвят се за съвещанията, търсят информация, която могат да използват в изказването си, произнасят на глас подготвените си речи.

Последвайте примера им: обмисляйте всеки детайл и възможната промяна на ситуацията. Ако сте се подготвили сериозно, другите ще почувстват това и ще го оценят: и вашият екип, и клиентите ви, и аудиторията.

Непрекъснато влечение към образование

Професионалистът никога не престава да се учи, затова успешните хора постоянно четат, слушат лекции и посещават тренинги. Така те получават нова, най-актуалната информация и повишават професионалното си ниво.

Отговорност

Ние работим за себе си и най-голямата ни грешка е, ако мислим, че го правим за някой друг. Днес един ще ни плати, утре друг. Но ние сме си същите. Запомнете: вие сте отговорни за своята кариера, за финансите си, за семейството, тялото, здравето си. Само вие отговаряте за своя живот. Вие и никой друг.

Когато наистина осъзнаем това, пред нас се откриват главозамайващи перспективи. Да бъдеш успял, не е толкова сложно. Нужно е само да повярвате в успеха си и малко да измените образа на живота си и мислите си.