Наистина ли пролетта носи любов

Наистина ли пролетта носи любовДа, но само при животните.
Че разцъфва природата, вярно е. Че се събуждат птички, тревички и пчелички – да. Но противно на повечето твърдения, пролетта не била човешкият сезон за бурни страсти и желание за близост. Тя събуждала желания за любов у повечето животински видове, а обяснението е много просто. Времето за износване на повечето животински бременности е около 3 месеца – време тъкмо достатъчно ако се заченат наследниците през пролетта, да се родят през топлите месеци на лятото. Така възможността да оцелеят потомчетата е много по-голяма.

Анализирайки този факт, учените стигат до заключението, че не пролетта е човешкият сезон за бурно ухажване.Тъй като човешката бременност трае 9 месеца, за да може бебенцето да се роди в топъл сезон, нивото на тестостерон при мъжа е най-високо девет месеца по-рано, т.е. през есента.
Доказани са още любопитни подробности – нивото на тестостерон на мъжа в Южното полукълбо е най-високо през март, а в Северното полукълбо – през септември. Именно през това време на годината мъжете се справят най-добре с пътните карти – причината е във високото ниво на тестостерон, който подпомага пространствената им ориентация. Биологичната задача на мъжа е да открие колкото може повече здрави жени, за да им помогне да заченат. Ролята на жената според кодовете на гените и е да износи децата и да открие партньор, който да се задържи по-близо до нея, за да ги отгледат заедно.

Сега да сложим в чекмеджето за малко биологията. И да се опитаме да бъдем надбиологични „неща”. Да речем – с душа, претенции, индивидуалност, потребности, набор от натрупана обща култура, вкус, стил и мъъъничък опит, наричан за по-кратко – мъдрост. Колкото и да сме се променили през хилядолетията, подсъзнателно поведението на двата пола все още се управлява от тези древни инстинкти, макар че продължаването на рода вече не e от съществено значение за повечето хора. Не е сигурно обаче на инстинктите си ли дъжим потребността от близост при жената, през всички сезони тя си остава романтичка, нуждата преданост при нея е все-сезонна. И кой може да регулира емоционалния ни часовник?

Идва топлото време – и красиво, и комфортно и даващо толкова много възможности за близост и романтика и Бог ми е свидетел, че ще слушам само вътрешния си глас. Бебета се зачеват целогодишно, а и те не са непременната цел на Любовта ни. Възнамерявам да лумна като полуделите минзухари и надпяващи се чучулиги и славеи. Смятам да забравя да се идентифицирам с биологична единица и да се самополея обилно. С любов и настроение, с весели дрехи и разходки, с тичане в полето и пъстри пикници с приятели. Имам нужда от този обилен дъждец. Имам нужда от любов. Спешна, целогодишна и доживотна.
Снимка: Ели Маринова