В Детройт дебютира най-екстремният Ford Mustang

В Детройт дебютира най-екстремният Ford Mustang
В Детройт дебютира най-екстремният Ford Mustang

Освен дебюта на суперавтомобила Ford GT на щанда на Синия овал в Детройт се състоя още една знакова премиера. Ford представи екстремната модификация на спортния автомобил Mustang, която бе характеризирана като „най-спортната от всички, които могат да се движат по улиците”.

Производителят обещава, че автомобилът Shelby GT350R ще осигури на състезателното трасе такива усещания, каквито не е предлагал нито един Мустанг от съществуващите досега. Това е постигнато благодарение на значителното облекчаване на корпуса, пренастройката на ходовата част и на новите аеродинамични елементи.

Например, от салона на купето е отстранено всичко, което по мнението на производителя, няма да потрябва на пилота. Мустангът се е лишил от задна седалка, аудиосистема, кондиционер и тапицерия на багажника, като получава срещу това тапицирани спортни седалки (впрочем, това оборудване се предлага като опция). Част от детайлите на корпуса е заменена с карбонови, а новият агресивен бодикит с развит сплитер и задно крило има за цел да подобри значително аеродинамичната сила. Между другото, Ford е първият масов производител, който дори в стандартната комплектация снабдява серийния модел с карбонови колесни дискове – при Shelby GT350R те са с размер R19. Като резултат новият продукт се оказва с 59 кг по-лек от стандартния.

Двигателят, съдейки по всичко, не е изменен. Ford не съобщава точните характеристики, но твърди, че 5,2-литровият V8 развива „повече от 500 к.с. и 540 Nm въртящ момент“ – точно така се описва и двигателят, монтиран на стардартния Shelby GT350. Отбелязва се, че спортната кола е снабдена с 6-степенна скоростна кутия, адаптивно окачване с различни настройки, торсионен диференциал и модифицирана система за охлаждане, която може да издържа продължително натоварване.
Източник

Ford Shelby GT350R