Транспортните средства са най-големият риск във възрастта от 3 до 6 години

Транспортните средства са  най-големият риск във възрастта от 3 до 6 годиниС възрастта на детето се променят и рисковите зони за него, затова се налага едно ново родителско преосмисляне на всекидневните опасности. Когато детето е между 3 и 6 години, най-опасни за него са: транспортните средства и движението по уличното платно, водата и огъня.
Затова и основните предпазни мерки на родителите трябва да се насочат към изграждането на знания и опит при пресичане на улицата, играта в близост до течаща вода или водоеми, използването на клечки за кибрит и запалки, рисковете от запалена печка.

Предлагаме ви списък с вероятните заплахи за вашето дете, как да го научите да се предпазва и какво трябва да правим като родители.

Детето не може да разбере изведнъж сложността на уличното движение. Започнете с особеностите на улицата и квартала, където живеете, обстановката до детската градина или магазина. Ако има светофар или пешеходна пътека – обяснете за тяхното значение и важност, как да изчакват преминаващите коли, как да се оглеждат.
И не забравяйте – децата не могат да преценяват разстояние, полезрението им още не е развито.
Използването на светлоотразителни жилетки, лентички и други, имащи способността да бъдат рефлектори в тъмното или през деня, се използват задължително.
Избирайте обувки, якета и ранички, които имат светлоотразители.
Не бързайте да купувате велосипед на две колела. Детето трябва да е навършило поне 5 г., е мнението на специалистите, скелетът и балансът трябва да укрепнат. Защитната каска е задължително условие да се избегнат тежки черепни-мозъчно травми, не подценявайте използването й и не се мотивирайте с това, че ние не сме ги използвали в детството.
Обяснете опасностите от огъня, не позволявайте на малчуганите да си играят с кибрит и запалка, както и не ги оставяйте на лесно достъпно място.
В градските и селски дворове винаги има места, които не са подходящи за тази възраст. Оградете ги за да не може детето да играе в близост до тях.
Не оставяйте малките деца без надзор при игра в басейна, с надуваеми гумени дюшеци, топки, пояси, басейни, къщички, животни. Те създават фалшиво усещане за сигурност и могат да ни подведат, често при изпускане на въздуха надуваемите играчки се обръщат и предизвикат опасност от задушаване.
Ръждясали стърчащи гвоздеи на стари дъски и пейки, захвърлени болтове, остри предмети могат да наранят децата и да предизвикат тежка инфекция.
Химическите препарати и лекарствата трябва да се съхраняват в шкафове и да се заключват, или да се пазят в помещения, до които най-малките нямат достъп.
Електрическата система трябва да гарантира безопасност, не инсталирайте лампи и уреди, които отговарят на стандартите за сигурност.
Проверете дали имате силно отровни цветя в саксиите или в градината.
При плуване в басейн задължително трябва да се използват надуваеми плувки и жилетки.
Не забравяйте да ограничите достъпа до готварската печка, фурната, а пред камината поставете защитна преграда.