5 типа хора, които трябва да избягвате

5 типа хора, които трябва да избягвате

Доказано е, че общуването с някои хора предизвиква негативни емоции: яд, отчаяние, тъга, лошо настроение, убиване на желанието да се прави каквото и да е. Това е точният признак, че контактувате с «токсична» личност. Пред psychologies.ru американският психиатър Ралф Райбек определя 5 типа такива личности и съветва да прекратим общуването си с тях.

«Токсични» могат да бъдат не само случайни познати или колеги. Под някое от описаните по-долу 5 типа може да се окаже всеки от родствениците ни, някой от деловите ни партньори или дори близък приятел. Естествено да се прекъснат всякакви контакти с такъв човек е сложно, но поне може да се постараете да сведете общуването до минимум. И това няма да е признак на егоизъм от ваша страна.

Критик

Той постоянно вижда грешки в действията и решенията ви, постоянно критикува поведението ви, маниера ви на обличане и отношенията ви с другите. Вие оставате с впечатлението, че нищо не правите така, както трябва. Редом до такъв критик вие се чувствате едва ли не грешка на природата. Колкото и да се стараете, никога не ви се отдава да направите нещо хубаво.

При това критикът само ругае, но не дава съвети. Примерна ситуация: вие закъснявате за среща с критика 15 минути и вместо да ви попита какво се е случило, той се нахвърля върху вас с упреци: «Толкова си несериозен! Никога не можеш да дойдеш навреме! Затова и в живота ти нищо не върви…» По това критикът се различава от добрия приятел, който просто би попитал какво се е случило, че дори не сте успели да му позвъните.

Ако пък закъсенението е вредна привичка при вас, приятелят може със закачка да се пошегува или да опита да помогне да станете по-организиран. На критика това не е нужно. Вместо да ви помага, той ви потиска като личност, като при това постоянно се самоутвърждава за ваша сметка.

Важен момент: критикът осъжда човека, а не неговото поведение. Много често в ролята на критика се оказва родител, който говори на детето си: «Ти си лошо момче (момиче)» вместо да каже «Ти постъпи лошо…»

Пасивен агресор

Този човек изразява недоволството си от вас или вашето поведение с намеци, недомлъвки, многозначително мълчание или с подаване на други завоалирани сигнали. Той никога не изказва директно своите желания и недоволство. Вие сте длъжни да се догаждате сами и всичко да поправите.

На вашите въпроси той отвръща със загадки: «А ти самият не виждаш ли?» и «А ти как мислиш?». Или отговаря с вид на жертва: «Всичко е нормално, не се сърдя». При това пасивният агресор продължава да съхранява дистанция, демонстрирайки, че вие сте виновен.

Вие попадаете в омагьосан кръг, като се опитвате да си изясните какво той или тя в крайна сметка мислят по въпроса и защо ви се ядосват. Вие може да изгубите половината си живот, опитвайки се да разгадаете логиката на поведение на пасивния агресор. Но необходимо ли ви е това…?

Нарцис

Този човек иска винаги да се намира в центъра на вниманието. Той знае всичко и за всички, той е най-добрият във всяка работа, като не се притеснява да напомня за това всяка минута. Дори вие да сте най-умният и най-успешният човек, редом до нарциса вие винаги ще играете роля на втори план.

Помислете нужна ли ви е тя. Нарцисът постоянно гледа на другите отвисоко. Вие дори може да изпитате желание да се съревновавате с него, но това занятие е безсмислено. Той винаги дава изход на емоциите си, разплисквайки гняв и ненавист, които се трупат в него заради ниската самооценка. В подобни ситуации нарцисите са способни да унищожат всичко наоколо.

Каменна стена

Този човек може да се нарече ваш приятел. Въпреки това, когато възникнат проблеми, той отказва да споделя чувствата ви. Той постоянно бяга от преките въпроси и поради това вие се чувствате недостоен за близко общуване с него. Той не само ви отказва общуване, той ви заставя да изпитате разочарование и гняв.

Тази тактика, характерна за политически дебати, е абсолютно неприемлива в приятелското общуване. Поведението на «каменната стена» отчасти напомня пасивно-агресивното поведение, но «стената» не опитва да достави до вас скрито съобщение. Той въобще не счита за нужно нещо да говори.

Асоциална личност

В поведението на такъв човек се откриват както черти на социопата (агресивност и непредсказуемост), така и наклонности на психопата (неспособност за разкаяние и съчувствие, използване на другите за свои интереси, отмъстителност). Асоциалната личност е психологически хамелеон, играещ с емоциите на другите, за да постига своето и да управлява ситуацията.

Такъв човек майсторски плете своята мрежа и другите не предполагат каква е неговата същност. Освен това асоциалната личност често бива смятана за душа на компанията и за отличен приятел. Въпреки това, влюбвайки околните в себе си, асоциалната личност започва да ги използва за свои цели.

Да се противостои на подобно хищно поведение, е много трудно. Околните отказват да повярват в какъвто и да е негатив на асоциалната личност, отхвърляйки всякакви доказателства, докато не стане прекалено късно.

В заключение: Припознахте ли в някои от тези пет типа някои от вашите познати? Спасявайте се с бягство, съветват специалистите.