5 съвета за всички, които искат да забогатеят

5 съвета за всички, които искат да забогатеят

Нека бъдем реалисти: за да изменим финансовото си положение към по-добро, е нужно доста да поработим, правилно да устройваме отношенията си с хората и да контролираме живота си. Как да постигнем това?
Повечето хора мечтаят за това животът им да се измени към по-добро по някакъв вълшебен начин. Във фантазиите си те печелят лотарии, получават наследство от неизвестен родственик или внезапно повишение в службата. Пред psychologies.ru психологът Бенджамин Харди е убеден: по-добре е да не мечтаем, а да вземем съдбата си в свои ръце и да започнем да действаме.

Инвестирайте в себе си 10% от дохода и 80% от свободното време

Вие може да сте уверени, че сте получили добро образование и знаете всичко, което е нужно, във вашата сфера. Никога обаче не трябва да оставате на постигнатото ниво. Развивайте се, учете се, узнавайте нови неща. Без да усъвършенствате личните си и професионални навици, вие няма да можете да постигнете успех. Образованието струва пари, но те ви се отплащат. Запишете се на курсове, слушайте лекции и семинари, четете книги, учете чужди езици. Обикновено нежеланието да правим всичко това ние оправдаваме с липса на свободно време. Но се оказва, че то ни стига за гледане на сериали, общуване в социалните мрежи и за други развлечения, които обаче не ви помагат в заработването на пари. Ако искате да постигнете нещо, ще трябва по нов начин да подредите приоритетите си.

Работете не заради парите, а заради опита

Кой от нас не е искал веднага след завършване на учението да получи висока заплата? Но така може да се случи само в киното. Понякога става така, че трябва да се съгласиш на не най-високо платената позиция, но за сметка на това в голяма и утвърдена компания. Избирайки работа, помислете на първо място за опита и перспективите, които ви дава тя, а не за парите. На работата не се ограничавайте само с кръга на своите задължения. Позицията «правя само това, за което ми плащат» не води до успех. Станете по-креативни, предлагайте смели идеи, дори никой да не иска това от вас, мислете как може да се подобри работата в отдела. Усъвършенствайки професионалните си навици, вие ще откриете пред себе си множество възможности.

Не бъдете съперник, а сътрудник

Повечето от нас са свикнали да се справят с всичко самостоятелно или поне така им се ще. Ние не обичаме да молим за помощ. Нас ни движи тщеславието – желанието сами да получим похвала за изпълнената работа, а понякога просто ни е неудобно да безпокоим другите. Но истината е в това, че понякога наистина се нуждаем от помощ и от професионален съвет. И това съвсем не е свидетелство за слабост или некомпетентност. Напротив, молбата за помощ помага за построяване на отношения с нужните хора. А отношенията – това са активи, които с времето носят дивиденти. На хората по принцип им е приятно, когато към тях се обръщат за съвет. Това им позволява да почувстват своята значимост.

Получавайки поддръжка, обезателно благодарете на този, който ви е помогнал. Кажете му, че без него нищо е нямало да се получи. При това не зацикляйте изключително на собствената си изгода. Не отказвайте да помагате на другите и вдъхвайте на околните кураж да растат и да се развиват. По-добре е да сътрудничите, отколкото да съперничите. Заедно с някого вие можете да създадете нещо по-грандиозно, отколкото ако действате сами. Успешните хора постоянно разширяват своята мрежа от контакти и оказват на познатите си безвъзмездни услуги. Освен това подобен подход към живота носи по-голямо удовлетворение и щастие: той помага за по-друг поглед към света и по-близко общуване с хората.

Бъдете верни на убежденията си

Да се страхуваш от неуспехите е нормално. Но страхът не е повод да се отказваш от набелязаните цели или да ги променяш. Онзи, който в началото се запалва по някоя идея или проект, а после ги захвърля при първата трудност, нищо не може да постигне. Никой не казва, че нещата се се случат лесно.

Старайте се обаче да не се отказвате и да не вдигате ръце. Мнозина смятат, че трябва да се поставят реалистични цели. Според психолога Бенджамин Харди правилно е да умножаваме онова, което можем да постигнем, по 10 и да се стремим именно към това. Колкото по-амбициозна е целта, толкова по-активно ще работим за нейното постигане.

Харчете с разум

Богат е не този, който много заработва, а този, който харчи рационално. Икономията е полезен навик и основа на бъдещо благосъстояние. Ако са ви повишили заплатата или са ви дали премия, не трябва веднага да бързате да харчите «излишните пари» за купони, скъпи вещи и приятни, но не задължителни развлечения. Помислете къде и как да инвестирате дохода, за да ви донесе той дивиденти. И е време да помислите за «безопасна финансова възглавница» – животът е пълен със сюрпризи, невинаги приятни. За планиране на личния бюджет може да използвате пирамидата на потребностите. Основа на пирамидата са физиологичните нужди. От гледна точка на финансите това са продукти, базово облекло, транспорт, комуникации. Следващата степен – потребността от безопасност: наеми, данъци, застраховки, лекарства, образование – всичко онова, което обезпечава чувството ни на защитеност и увереност в утрешния ден.

По-нататък са социалните потребности: посещение на кино и театър, ресторанти, срещи с приятели. После идват статусните потребности: пари, които харчим за поддържане на имиджа си – бижута, костюми, луксозни ресторанти, членство в закрити клубове. На върха на пирамидата са духовните потребности: хоби, пътешествия и други увлечения. Приоритетът на харчовете се разпределя от нисшите потребности към висшите. С други думи, не трябва да купувате разкошен автомобил последна марка, ако не можете да си платите здравните осигуровки или курсовете по чужд език.

В заключение – съвет извън списъка. Сформирайте свои определения за понятията «богатство» и «успех». Безусловно, парите като такива са особено важни, но е факт, че много милионери не са щастливи, защото не са преуспели в други сфери на живота. Винаги помнете, че парите са само инструмент за реализация на желанията.