5 странни, но ефективни видове фитнес

5 странни, но ефективни видове фитнесФитнесът не е от вчера. За мнозина тренировъчната зала е начин на живот. За ползите са изписани томове литература. Инструкции – също. Ние ви предлагаме пет сравнително нови и модерни, но все по-силно разпространени модела на фитнес, които би било добре да пробвате, стига да намерите къде.

Бягане назад
Доскоро най-горещият фитнес тренд в Щатите бе бягането с боси крака: твърдеше се, че това помага за максимално приближаване на образа на живот до този на първобитния човек, който се намира в хармония с природата. Причината за бързо нарасналата популярност на новия тренд – бягането назад, е съвсем друга: той позволява да се разнообрази рутината, да се подобри координацията на движенията, да се изразходва повече енергия, да се изгорят повече калории и да се облекчат коленните стави, вече затормозени от обичайното бягане. Работата е в това, че ако при обикновеното бягане се оттласкваме с пръстите и се приземяваме на петата, при бягане назад е обратното – оттласкваме се от петата и се приземяваме на пръстите на ходилото. Заради непривичното движение ние изразходваме примерно 30 на сто повече енергия, отколкото при обичайното бягане. Това показва изследване, проведено още преди няколко години от университет в Южноафриканската република. Да се бяга по този начин в гората или в парка е трудно, но на пътечка за бягане във фитнеса – става. Важното е да го правите бавно, за да избегнете смешно и неловко падане.

Катерене по въже
Това не е самостоятелен вид фитнес, а елемент от функционална тренировка и набира все по-голяма популярност. В Англия и САЩ вече има фитнес клубове, в които покрай обичайното оборудване на залите – пътеки за бягане, гири и щанги, има и въжета. По тях се катерят ония, които са забравили усещането от ученическите години и физкултурните салони. Мъжете обичат особено много това катерене. То е отлична тренировка на баланса и възможност за помпане на мускули. Така е, защото в катеренето участват и мускули, които по принцип не вземат участие в движението на човека и се развиват особено трудно. Мускулите на краката, ръцете, гърба и раменете естествено работят най-много.

Блестяща техника
Sleek Technique е фитнес програма, основана на танцовите балетни движения. Някои ще си каже: защо е необходимо да се търси начин да се свързват фитнесът и балетът, след като вече има боди балет? Разликата между двете направления обаче е съществена. Боди балетът напомня по-скоро стретчинг, отколкото танц – танцувални движения в него няма, но пък има мъчително за новаците разтягане на мускули с помощта на упражнения, взаимствани от балетната практика. Sleek Technique е кардиотренировка, преминаваща в танц: отначало разгряваме с помощта на упражнения, след това изпълняваме танцувални стъпки па. Програмата е разработена за жени: тя позволява изгарянето на калории, подобрява осанката, прави тялото гъвкаво, подобрява разтягането и прави жената по-грациозна.
В Лондон вече има такива курсове, но вие можете да откриете упражненията в интернет.

Зоофитнес
Каквото и да си помислите – вероятно бъркате: ZUU е нова програма, включваща упражнения, които имитират движенията на животните. Фактически става дума за съчетаване на интензивна интервална тренировка (когато силовите упражнения се смесват с упражнения за възстановяване) и кардиотренировка, по време на което вие интензивно изразходвате енергия и горите калории.
Кардиото – това е движение, взаимствано от животинския свят. Смята се, че има 7 базови първобитни движения: бутане, теглене, накланяне, завъртане, клек, удар, скок. Тренировката е толкова интензивна, че е подходяща само за подготвени хора. За половин час се изгарят цели 600 калории!

Фитнес на трапец
Не е далеч времето, когато във фитнес залите ще предлагат не пилатес, а весел фитнес с трапец. Трапецът, на който се изпълняват упражненията, издържа тегло до 150 кг и на него се получава пълноценна силова тренировка с елементи на циркова акробатика, съчетана с тренировка за баланс. Добър способ за укрепване на мускулите и за придаване на необходимия им релеф, за подобряване на координацията на движенията и не на последно място – просто за спортуване.