5 стереотипа за любовта, които вече не работят

5 стереотипа за любовта, които вече не работят

Отношенията между мъжа и жената са вечна житейска тема. Тук действат ирационални механизми и културни кодове, които са подвижни и се променят с времето: онова, което преди 10 години се е смятало за мъдро, днес е остаряла псевдоистина. Elle.ru формулира 5 стереотипа в любовта, които вече не работят.

Силата на жената е в нейната слабост

Още гениалните писатели Шекспир и Александър Дюма казват, че силата на жената е в нейната слабост. Жената, твърдят те, използвайки тази сила, е способна да съзидава и да руши, пробуждайки в мъжа качествата на покровител и защитник. Това обаче не е така. На практика силата на жената по отношение на мъжа се крие в нежността, разбирането и отзивчивостта, но не и в беззащитността и безпомощността.

Отношенията са тежък труд

Ако в отношенията чувствате, че ви е трудно да съществувате, значи просто сте на лъжлив път. Защото в крайна сметка смисълът на съществуването в двойка е това животът да стане и за двамата по-лек и по-щастлив, а не по-труден. Не е необходимо да се блъскате в затворена врата, явно тя е грешната.

Мъжете харесват проклети жени

Разбирането, че мъжете харесват проклети жени, също вече е демоде. Между другото, това мнение винаги е било грешно. Никой мъж не иска да има отношения с конфликтна и истерична жена. Действително мъжът може да е привлечен от смелите жени, способни открито да изразяват чувствата си и чиято самооценка не се нуждае от потвърждение от мъжка страна.

В дадения контекст за „добри” се смятат срамежливите и стиснатите жени, на които наистина ще е трудно да си намерят партньор.

Мъжете се боят от силните жени

Това също вече е остаряло. Справедливо е да отбележим другото твърдение – че силните жени се боят от слабите мъже. Както се казва, зад всеки велик мъж стои една силна жена муза.

Всички жени мечтаят за брак

Стереотипа за това, че през целия си живот жената се стреми към едно – да сключи брак, е по-скоро култивирано от различни институции, най-вече в сферата на сватбената индустрия.

Днес това вече не е на мода. Много двойки в различните страни, включително и у нас, живеят на брачни начала, но без да са сложили подпис под брачно свидетелство. И са щастливи, в повечето случаи повече от онези, сключили брак. Днес жената не мисли толкова за брак, колкото за самореализация в сферата на професионалните си интереси.