5 способа да преборим пролетната умора

5 способа да преборим пролетната умора

Първите седмици на пролетта обикновено имат противоречиво въздействие върху разнебитената през зимните месеци психика. Специалистите са доказали, че именно през март при смяната на сезоните се случват най-депресивните дни в годината: времето, когато стремително наближава пролетта, вече се чувства във въздуха, само че мозъкът ни още не е готов за промяната.

На него му е нужна нашата помощ. Ето няколко простички начина да се преборим с пролетната умора и да посрещнем пролетта и затоплянето с усмивка.

Витаминна диета

Това, което всеки ден ядем, много силно влияе на онова, което усещаме у себе си. Затова през март е особено важно да запълним менюто си с витамини и продукти, подобряващи настроението.

Семената от чиа, бобовите растения, орехите, яйцата, авокадото, червената риба, продукти, богати на фибри, помагат мозъкът ни да се настрои на позитивна вълна. Усмивката на лицето си пък можем да върнем с употребата на по-голямо количество зелена салата, моркови, цвекло, киноа и кафяв ориз.

Акцент върху закуската

Най-важният прием на храна е закуската, а във времето на смяната на сезони това е изключително важно. През дългите зимни месеци ние сме се уморили да се събуждаме в тъмните часове и сега, когато това се случва по светло, много важно е да се настройваме правилно още от сутринта.

Затова е необходимо да си приготвяме ароматна и повдигаща настроението закуска, богата на протеини, мазнини и фибри. Март е идеалното време да измиете от праха блендера, забравен през зимата, и да започвате деня с витаминозно смути.

Активен социален живот

Нито резките аномалии в температурата, нито последните снежни бури, нито проливните дъждове и сивото небе трябва да застават между вас и вашия кръг на общуване, ограничавайки съвместните ви контакти. Напротив, трябва да се стараете колкото може по-често да си организирате срещи, обеди, вечери или просто домашно гости, пък ако ще да е за поредния сериал. Важното е в живота ви постоянно да присъства възможността да споделяте новостите.

Движението е живот

Естествено няма да мине без физическа активност за повдигане на духа. Просто е необходимо да се движите всеки ден, при това много – желателно е да е сутрин и през деня. Ако седящата работа в офиса ограничава движението ви, поставете си за задача в обедната почивка да направите няколко кръга около зданието, дишайки свеж въздух. Не забравяйте и утринната гимнастика, която ви дава ритъм за целия ден.

Силата на „Благодаря”

Ако искате да научите мозъка си да се чувства по-щастлив, психолозите препоръчват да започвате дневника си с вълшебната дума „Благодаря”, записвайки всеки ден добрите неща, които са се случили с вас за последните 24 часа. Такава практика ви помага да осъзнаете, че щастието е в малките неща, които понякога дори не забелязваме заради всекидневните си грижи, а би трябвало.

Ако записваме тези неща, те няма да се забравят, а да си ги припомняме впоследствие е възможност да подобряваме настроението си да и чувстваме прилив на позитивни емоции.