5 причини за неуспех в здравословното хранене

5 причини за неуспех в здравословното храненеОпитвате се да отслабнете, спазвате диети, спортувате, но желаният резултат така и не идва? Вероятно допускате някаква грешка, която не забелязвате? Да видим къде може да е проблемът.

Ядете голямо количество здравословна храна
Ако се храните само здравословно, това не означава, че можете да ядете колкото ви душа иска. Често здравословната храна е достатъчно калорична и това не винаги е очевидно. Трябва да внимавате даже със смутитата и зелените сокове – например, ако добавяте в коктейла бадемово масло, йогурт или мляко, ще получите истинска калорична бомба.

Не се замисляте за наличието на „тайни” захари
Намаляването на употребата на захар е един от писъците на модата, и всъщност – правилно. Голямото количество захари в стандартното хранене води до напълняване. Затова трябва да сте наясно общо какво количество захари употребявате. Обърнете внимание на съдържанието на продуктите, които купувате редовно. Ако не сте се вглеждали по-рано, ще се изненадате колко захар има в доматения сок, в хляба, крекерите, сосовете, хумуса и много други продукти, към които понякога посягаме несъзнателно.

Предпочитате обезмаслени продукти
Полезните мазнини задължително трябва да присъстват в нашето меню. Това е необходимо за здрава коса, кожа, нокти и най-вече – за нормално функциониране на мозъка. Да не говорим, че мазнината прави храната по-вкусна и помага да се удължи чувството за ситост.
В продуктите, от които се извлича мазнината, за допълнителен аромат се добавя захар. Много по-зле е, ако вместо натурални захари производителят добавя в продуктите изкуствени подсладители, които съдържат дълъг списък от неприятни странични ефекти.
По-добре включете в менюто си повече продукти, богати на полезни мазнини – авокадо, ядки, семена, сьомга, скумрия, сардина, кокосово олио и зехтин.

Погрешно смятате, че избирате здравословни храни
Ако сте взели някой продукт от рафта със здравословни храни в магазина, това още не означава, че той е наистина здравословен. Същото се отнася и за биопродуктите. Внимателно четете етикетите. Ако в списъка има повече от 8 съставки или захарта се споменава няколко пъти в различни варианти, по-добре оставете тази храна на рафта.

Не се наспивате
Недостигът на сън е сериозен аргумент да се откажете да приготвяте полезна закуска и да прескочите една тренировка. Освен това, умората и недоспиването ни карат да предпочетем калорични продукти с високо съдържание на захари. Така че, ако искате наистина да намалите килограмите, лягайте си по-рано, за да може организмът да си отпочине нормално през нощта. Това ще ви накара да се почувствате добре и по-лесно да направите своя здравословен избор.