
Получаваме доза витамини и антиоксиданти, борим вирусите и подобряваме храносмилането – това са плюсовете, когато по-често включваме в менюто си тези прекрасни цитрусови плодове.
Витамини и минерали
Лимонът и лаймът са богати на витамин С, който укрепва имунната система, разрушава свободните радикали, които предизвикват болка и възпаления, а също така може да предотврати сърдечни болести, като възпрепятства затлачването на артериите. Освен аскорбинова киселина те съдържат витамин B6, фолиева киселина (витамин B9), калий и други полезни микроелементи.
Антиоксиданти
Лимонът и лаймът съдържат много антиоксиданти, включително флавоноиди, които са добре известни със своите противоракови свойства. В тях се съдържа един много мощен антиоксидант – лимонен, се съдържа в етеричните масла на двата плода. Той подпомага детоксикацията на организма.
Клиничните изследвания показват положителен ефект на лимонена при онкологични заболявания в устната кухина, млечните жлези, стомаха и дебелото черво. Противораковите свойства на лимона и лайма се запазват цяло денонощие, след като веществото постъпи в организма. За сравнение може да се отбележи, че антиоксидантите, съдържащи се в чая или тъмния шоколад, съхраняват ефективността си само 4 часа.
Противовирусно и антибактериално действие
Много експерименти доказват противовирусното и антибактериално действие на лимона и лайма. Оказва се, че лимоновият фреш е много ефективен при профилактика на бактериални инфекции. Цитрусовите са отлично допълнение към терапията с антибиотици.
Техният противовирусен ефект помага при остри вирусни заболявания и намаляват риска от простуда. Може да ви изглежда странно, но сокът от лайм успешно е бил прилаган в Западна Африка по време на холерна епидемия.
Подобряване работата на храносмилателната система
Лимоните и лаймът съдържат храносмилателни ферменти, които подпомагат храносмилането. Тези ферменти са подобни на онези, които по естествен път присъстват в стомашно-чревния тракт. В този случай много полезен може да бъде билков чай с добавен лимонов сок или парченца лайм, който съдейства против подуване и киселини в стомаха.
Противовъзпалителни свойства
Макар че и двата плода имат кисел вкус, тяхното влияние върху организма води до противоположен резултат – намалява киселинността. Употребата на продукти, които имат такъв ефект, е много важна – това помага да се балансира дневното меню, което често изобилства с храни, които предизвикват възпаление – бяло брашно, рафинирана захар, спирт, обработено месо, сол и др.
Алкалното въздействие върху организма намалява възпаленията, които предизвикват артрит, ревматизъм и нервни болести. Изследване, в което участвали над 20 000 души, показало, че честата употреба на лимони, лаймове и други продукти, богати на витамин С, намалява три пъти риска от възникване и развитие на артрит.
Ето някои препоръки за включване на тези полезни цитруси във всекидневното хранене:
Добавяйте лимонов сок и парченца лайм не само в чая, но и в други любими напитки и във водата, която пиете.
На закуска смесете сока от половин лимон с портокалов или друг цитрусов сок.
Използвайте лимонов сок вместо оцет при подправянето на зеленчукови салати.
Добавяйте лимон или лимонов сок на вкус към зеленчуковите супи и сосове.
Поднасяйте ястията с риба, птиче или друго месо с няколко парченца лимон или лайм.