5 начина да покажете на децата, че ги обичате

5 начина да покажете на децата, че ги обичате

Специалистите са единодушни: дори най-ласкавите слова с времето губят своята ценност. Как да покажем на детето, че го обичаме? Как да му дадем да разбере, че неговите мисли и преживявания са също толкова важни за нас, колкото постъпките му? По темата разсъждава пред psychologies.ru Чамин Аджан, психотерапевт.

«Аз имам две деца и често ме безпокои въпросът достатъчно ли правя за тях – споделя Аджан. – Трябва да въртя бизнеса си, да отделям време за приятели и роднини, да водя семейния бюджет, да се грижа за себе си и за децата. В един момент си мисля, че е невъзможно да успея на всички фронтове и една или няколко сфери от живота ми са в застой. Обичам децата си повече от всичко на света, но въпреки това усещам, че моето внимание им е недостатъчно. Вие като родители вероятно сте изпитвали същото чувство за вина…»

Вярно е, че ние с всички сили се стараем да правим за децата си най-доброто, за да израснат те като добри хора. Слагаме ги да спят, готвим им, водим ги на училище, на кръжок, помагаме с домашните и т.н. Надяваме се, че децата ще разберат: ние правим всичко това, защото ги обичаме. Но истината е, че те приемат това като нещо, което само по себе си се подразбира. Да, ние знаем колко е важно да говорим на децата си за своята любов към тях, но те това са го чували хиляди пъти и по тази причина тези слова започват да губят своята ценност. Според Аджан има и други способи да покажем на детето колко го обичаме. Кои са те?

Слушайте децата

Слушайте ги наистина, а не само да си давате вид. Да кимате с глава и от време на време да отговаряте, занимавайки се паралелно с други неща, не е достатъчно. Оставете смартфона настрана, изключете телевизора, отлепете се от компютъра. Изхвърлете от главата си всичко, което ви отвлича, и се съредоточете в настоящия момент. У децата, както и у възрастните, в течение на деня възникват много мисли, но детето невинаги е способно да привлече вашето внимание и да ви застави да се концентрирате върху онова, което то говори. Поставете си за цел да превърнете в правило вслушването в това, което детето се опитва да ви разкаже. Това няма да остане незабелязано от него.

Интересувайте се от мнението на детето

Не забравяйте да питате детето какво то мисли по този или онзи повод. Давайте му възможност да изказва своето мнение. Така вие ще подчертавате неговата значимост, а сами ще узнаете повече за идеите на детето, за неговите предположения и убеждения. Това ще е основата за един наистина по-дълбок контакт между вас.

Прегръщайте детето

Прегръдката помага за сваляне на стреса, подобрява настроението, укрепва доверието и усещането за безопасност. Прегръщайки детето, вие му помагате то да расте уверено в себе си. Това е истинската проява на любовта и най-добрият подарък и за вас, и за детето.

Гответе на детето любимите ястия

Храната е още един начин да покажете на детето своята любов. Запомнете какви ястия особено много се харесват на детето, и по-често ги гответе, устройвайки си взаимни мини кулинарни празници.

Провеждайте повече време заедно

Може да играете някакви негови игри, да танцувате, да пеете, да рецитирате стихотворения, да решавате задачки, да готвите или да се разхождате. Важното е да сте заедно повече време. «Времето с детето му дава възможност да разбере, че вие отделяте от часовете и минутите си, за да сте заедно. Да, вярно е, че е важно да му казвате, че го обичате, но още по-важно е да го показвате по начините, споделени тук. Това ще направи отношенията ви още по-топли и по-здрави», коментира Аджан.