5 грешки, които ви пречат да спестявате пари. Съвети на експерта

5 грешки, които ви пречат да спестявате пари. Съвети на експерта

Нормално е да искате да съберете пари за незабравима почивка. Или за нов автомобил. Да подновите домакинското си обзавеждане. Уж спестявате, а парите така и не се събират. Какво не правите така, както трябва? Електронното издание psychologies.ru дава отговорите на тези въпроси и съветите на експерта.

Да, да пестите пари за черни дни е хубаво. Експертите казват, че мнозина са лишени от тази възможност или просто не я използват, като се надяват на по-добри времена. Финансовите спецове препоръчват всеки да си създаде парична „зона за безопасност”, която трябва да ви стигне за 6 месеца. Никога не знаеш какво може да се случи, а ако имаш финансов резерв, ще се чувстваш по-уверен и спокойно ще гледаш в утрешния ден.

Работата, казват експертите, не е в това колко получавате, а в това как се разпореждате с парите си. Процесът на спестяване изисква дисциплина и усърдие. Американецът Дейвид Блейлък, спец по финансово планиране, анализира най-разпространените грешки в това отношение и дава няколко съвета.

Вие спестявате онова, което остава

Вие плащате сметки, харчите за продукти, давате пари за развлечения и се радвате, че в края на месеца нещичко ви е останало и не сте на нулата. Отделяте го. Постепенно спестената сума нараства и започва да ви се струва, че принципно имате достатъчно пари. Тогава вие се отпускате и започвате да харчите повече за развлечения. Така за няколко месеца спестената сума хвръква.

Съвет на експерта: Не чакайте нещо да ви остане в края на месеца, за да го спестите. Приемете за правило веднага, когато получите заплата, да превеждате една сума на друга сметка. Някои банки предлагат тази услуга и автоматично. Резултатът е, че в крайна сметка вие ще имате сметка с неприкосновен запас и ще можете да прогнозирате натрупаното.

Превеждате пари по друга карта

Допускаме, че сте започнали регулярно да превеждате част от парите си на друга карта. Ако тя обаче е достъпна във всеки един момент и е винаги у вас, това е носи риск да изхарчите всичко спестено за някаква спонтанна покупка.

Приятелка ви е поканила на търг, на интернет аукцион са изложили модерна чанта, за която сте мечтали, срещнали сте стари приятелки и сте решили да му отпуснете края? Познат ви е този сценарий, нали? Ако е лесно да изтеглите пари по всяко време, дори без да ходите до банката, спестяванията хвръкват неусетно.

Съвет на експерта: Открийте си в банката депозит за половин или за една година, а може и за две, като изберете условието да не можете да теглите пари за определен срок. Все пак парите са ваши и ако се наложи инцидентно теглене, можете да го направите, но няма да имате лихви върху сумата. Това ще ви принуди да теглите само в спешен случай, а не за всяко хрумване или прищявка за спонтанен шопинг.

Държите всичките си спестявания в една банка

Вие естествено се надявате да сте избрали най-сигурната банка и с нея нищо да не се случи. И все пак не е за препоръчване да пестите парите си на едно място. Второ, стратегията за една сметка в една банка работи при преследването на една цел: вие примерно събирате за отпуск или образование. Ако имате няколко цели, по-добре да разделите сметката си.

Съвет на експерта: Не е нужно да изпадате в крайности и да имате сметки в 10 банки. Достатъчни са 3 – 4. Примерно едната за отпуск, втората за автомобил, третата за обзавеждане. Така вие ще наблюдавате как сте с парите за всяка от избраните цели и ще можете да коригирате плановете си.

Спестявате много, но рядко

Някои отделят сума за спестяване само когато получат някакъв свръхдоход – примерно премия, хонорар, печалба от лотарията или тотото. Главната тайна обаче в пестенето на пари е регулярността.

Съвет на експерта: Определете конкретна сума, нека да е неголяма, която можете да заделяте ежемесечно. Ако в един момент можете да увеличите тази сума, е чудесно. Но това не означава следващия месец да пропуснете трансакцията. Постъпленията в сметката ви трябва да са системни и регулярни.

Спестявате всичко до стотинка

Мнозина от нас живеят в режим на строга икономия, отказвайки се от най-малките житейски радости, от обновяване на гардероба, от всякакви развлечения. Не трябва обаче да се изпада в крайности. Спестяването на пари не трябва да се превръща в самоцел.

Съвет на експерта: Не трябва да зацикляте на икономиите и да се отказвате от удоволствията. Именно тези понякога дребни удоволствия ни карат да се усещаме щастливи. Оценете трезво колко и какво трябва да пестите, за да постигнете определена цел, и приемете правилото да се поощрявате и възнаграждавате за съзнателността си, пък било то и веднъж в месеца.