Как да направим безопасен дома за най-малките

Как да направим безопасен дома за най-малкитеУмишлено акцентираме на ранната детска възраст от 1 до 3 години, защото мерките по гарантирането на безопасна среда за децата са специфични през различните периоди от развитието на детето.

Списък с опасни предмети
За нас, като родители, е важно да правим анализ на дома – доколко той е удобен и какви рискове за живота и здравето на децата убягват от вниманието ни. Това налага промени в обзавеждането, при използването на кухненски уреди, както и отстраняването на опасни предмети. Направете списък на всички опасни предмети и на местата, където може да се стигне до злополука.
Кухненски ножове, остри ръбове на мебели, метални предмети, маси от стъкло, женски накити на масата, саксии с токсични цветя, пепелници, вази и бутилки и още десетки предмети. Контактите, розетките и кабелите, телевизорът са сред най-рисковите за малките. Лекарствата и химическите препрати задължително трябва да попаднат в този списък.

Не се учат от грешките
На тази възраст не можем да разчитаме, че децата сами разбират кое е опасно и се учат от грешките си. Те се намират в периода на откривателство, всичко им е интересно, всичко трябва да се пипне или опита. Любопитството им е голямо, светът е пълен с чудеса. Родителите трябва да мислят поне една стъпка преди детето и да го предпазят.

Изгарянията
Не пийте никога горещ чай или кафе, когато детето седи в скута ви или на коленете, както и не сервирайте прекалено топли ястия на масата в близост до детското столче. Проверете възможностите за защита на готварската печка, ако е необходимо купете допълнителни предпазни части и ги монтирайте. Не оставяйте тенджера с вряща вода, кофа с включен бързовар или камина без наблюдение.
В жарките летни дни спазвайте препоръките на детския лекар и не излагайте малчуганите на пряко слънчево облъчване. Защитете кожата с подходящ крем.

Опасност от падане
Преценете дали леглото, което използвате, е съобразено със съвременните изисквания на ЕС за безопасност, проверете и дали столчето, в което детето седи докато се храни, е монтирано правилно и е стабилно. Поставете защитна ограда или решетка между етажите ако живеете в къща или апартамент на два етажа. Децата не могат да балансират, когато слизат или пълзят по стълбището.

Всеки път, когато пътувате с кола и детето е с вас, проверявайте и столчето – понякога се налага затягане на предпазните колани. Не забравяйте прозорците и вратите, особено към балкона, в никакъв случай не се доверявайте само да затваряте с дръжката: детето след двегодишна възраст вече може само да стига с ръчичка до нея и да отваря вратата.

Други рискове
Детето дори и за секунда не се оставя без наглеждане, когато се къпе във ваната. Покрийте с капаци отворените ями на двора, сложете огради, ако има опасни места. За облеклото е важно да не се носят дрехи с дълги вързанки, завършващи с пластмасова декорация или качулка, която е част от връхната дреха и не може да се откачи. Играчките все още за тази възраст са с по-големи размери, но дребни части от конструктора могат да бъдат погълнати и да заседнат в гърлото. Очите и носовете на меките играчки задължително се тестват с издърпване от родителите.

На обществени места
Светлоотразителните жилетки и аксесоари са задължителни, когато сме на разходка в парка, или когато вечер се връщаме от детската градини. Те се виждат добре от шофьорите, а това е условие да се избегнат автомобилни злополуки. В световната практика масово се използват и покривала за детската количка, които отразяват добре уличното осветление, а денем се забелязват отдалече. Светлоотразителните лентички и висящи пластмасови рефлектори правят детето видимо за околните.

Антифони за деца или обикновени шумозаглушители са необходими, ако сте на концерт с детето или на голямо мероприятие с музика и силно включени тонколони, сватба или семейно тържество.