Децата могат да спят на открито при минусови температури

Децата могат да спят на открито при минусови температуриМалките деца в скандинавските страни задължително прекарват част от дневния си сън на открито. Във Финландия се препоръчва температура до минус 5 градуса, за Швеция границата е до минус 10, а понякога и до минус 15 градуса. Не са редки и случаите на още по-ледени температури – родители са оставяли децата си и на минус 30, съобщават лекари.

Обширно изследване за положителното въздействие на студа за физическото развитие на децата е направено в град Оулу, намиращ се в Западна Финландия и с население около 140 хиляди души. Там около 95 процента от родителите оставят бебета си да спят навън в количките на минусови температури. Родителите смятат, че децата им са по-бодри, хранят се добре и се справят лесно с простудните заболявания.

В никакъв случай обаче детето не трябва да се оставя дълго време навън без наблюдение. Практиката в детските градини е следобедната дрямка да бъде на открито, а родителите винаги имат оставена по една удобна стара количка, както и топли завивки и дрехи. В някои детски градини децата спят на студа по около два часа.

Страхът, че децата ще замръзнат, е необоснован, смята научната изследователка Марйо Тоурула, цитирана в няколко скандинавски издания. Според нейното проучване децата се събуждат, щом усетят, че им става студено. Времетраенето на съня навън е три пъти повече отколкото в стая, е друго заключение в изследването. Има дори деца, които спят до 5 часа на минусови температури.

Различни научни медицински изследвания доказват, че сънят на открито закалява децата и те боледуват по-малко, когато тръгнат на училище.

Точно определена възраст за започване на закалителните процедури няма, но в блогове и форуми младите родители споделят, че това се случва през първите 3 – 4 месеца след раждането. Задължително в количката се постила вълнено одеяло или вълнена кожа, а детенцето се увива в спален чувал, пригоден за ниски температури.

Не само зимните температури са от значение, а и влажността на въздуха в различните райони в Скандинавия. В северните части студът е сух и дишането не се затруднява, докато при места с висока влажност се внимава в комбинирането на минусовите температури и влажността.