Предричат масово измиране на пандите

Предричат масово измиране на пандитеЕколози от САЩ и Китай предупреждават за голямата вероятност от намаляване на броя на големите панди (Ailuropoda melanoleuca). Резултатите от изследванията си авторите обявяват в списание Biological Conservation. Основната причина за масовото намаляване на популацията на животните са климатичните изменения. Още през 2070 г. броят на големите панди може да падне наполовина. Дотогава от 52,9 до 71,3 на сто от площите, които обитават пандите, може да бъдат изгубени. При това останалите територии ще се окажат отделени една от друга и почти няма да са свързани помежду си, което в перспектива ще доведе до още по-голямо намаляване броя на пандите.
Учените стигат до този извод след моделиране. Техните анализи отчитат постепенното повишаване на средната температура с 1 градус по Целзий към 2100 г., както и факта, че не намаляват темповете на пътно и градско строителство в местата, обитавани от панди в Китай, което пък води до рязане на бамбука – естествената храна на тези животни.
Голямата панда се отнася към изчезващите видове и се явява символ на световния фонд на дивата природа (WWF), а така също неофициална национална емблема на Китай. Животните обитават планинските райони на Централен Китай – провинциите Сечуан и Тибет. Пандите се хранят основно с бамбук. По най-оптимистични данни в естествени условия днес живеят не повече от 2000 от тези животни.