Най-ценният подарък – да посеем съпричастието в детската душа

Най-ценният подарък - да посеем съпричастието в детската душаЕтапи на опознаването
Новороденото бебе опознава формите и цветовете като гледа ярки и шарени предмети, окачени на нивото на очите му. След 6 – месечна възраст детето обича да хваща и дъвче предмети, да ги дрънка и разглежда. От първата си годинка до 1 г.6 м. бебето харесва да дърпа или бута подредени играчки, да ги нарежда едно в друго. Като под „играчки” нямам предвид задължително купени играчки. То обожава купичка, пълна с шарени щипки, тенджера с лъжици и черпаци, които звънко дрънчат.
Към двегодишната си възраст малкото дете подражава на всичко, което го заобикаля. Имитира чистене, метене, бръснене, гримиране, потропване с високи токчета, каране на кола. Детето е любопитно, обича да ви гледа какво и как правите, обича да му обясните защо правите точно това, а не нещо друго.
Как да го приучим към топло отношение, нежност, грижа, съпричастност и любов към другите живи същества, особено ако то вече е достатъчно разумно да разбере какво му разказваме?

Една идея
Зима е. И шепа трохички от хляба, който със сигурност ще ви остане след храна, може да спаси живота на поне едно врабче. Вместо да разчитате мъничката ви дъщеря да се изгуби в пълната със скъпи играчки стая и да ви остави на мира да пиете кафе с приятелка или да се поогледате във фейсбук, спокойно може заедно да направите къщичка за птици. В мрежата има достатъчно информация и съвети как да сторите това. Ако все пак не ви се занимава с това или не умеете да работите с дърво, може да слагате на перваза на прозореца отвън всеки ден по две шепи трохи. Бъдете сигурни, че птиците ще забележат и ще започнат да идват всеки ден, за да си търсят „подаръка” ви. Освен сладката радост, че дарявате на сиротинчета храна в тежките мразовити дни, ще посеете в душата на детето си уважение и грижа към животните.

Нека любовта расте заедно с детето ви
Същото важи и за остатъка от храна, който вместо да изхвърлите, може внимателно да оставите навън, за да нахраните котка или куче. Вярно е, че детето се зачева, ражда и гледа с любов. Но любовта към другите, към животните, към различните и нямащите ще го направи по-добър човек. Ще пожънете плодовете на посятото зрънце любов, когато малкото ви човече порасне. И това ще бъде най-големият и скъп подарък, който някога сте му правили.