Начало Жената Кариера 4 урока за предприемачи от Стив Джобс

4 урока за предприемачи от Стив Джобс

4 урока за предприемачи от Стив Джобс

Основателят на компанията Vendini Марк Тачи разказва за невероятния опит, получен от работата със Стив Джобс: „Неслучайно наричат Стив Джобс изключителен маркетолог. Да, характерът му не беше идеален, но броят на предложените иновации и вдъхновението, с което облъчваше другите, наистина впечатляват. Методите на Стив Джобс са признати за революционни, тъй като измениха много сфери – от дизайна до брандинга.“

Когато Марк Тачи е на 12 години, му подаряват Apple II и момчето разбира, че иска да работи с човека, който е създал това устройство. По-късно Тачи получава работа в NeXT и се премества от Уинипег в Калифорния.

Марк Тачи смята, че времето, прекарано в NeXT, а след това в Apple, го е научило не само да работи и да постига успех. То променило неговата предприемаческа ДНК. Културата, създадена от Джобс вътре в неговите компании, е изиграла основна роля в личностното развитие на Марк. Нещо повече, той научава няколко важни урока, и използва новите знания, когато вече започва свой бизнес. Тези съвети ще са полезни за всички, които се готвят да открият собствена фирма.

Наемайте правилните хора. Търсете най-добрите

Когато Тачи минава своето първо събеседване в NeXT, той е впечатлен от подробната процедура. HR-мениджърите знаят точно кого търсят и използват най-изобретателни начини, за да установят истинското ниво на майсторство на кандидата. Тогава Марк разбира – HR-отделът работи като добре смазана машина, която избира най-добрите от най-добрите за елитната компания.

Когато Марк Тачи започва своя първи бизнес, той разбира защо Стив Джобс е отделял толкова внимание на избора на служители, защо е губил време и енергия да намери най-кадърните. Не е достатъчно да назначи просто висококвалифициран работник.

Приливът повдига всички лодки – когато наемате човек с голям талант, това вдъхновява и другите ви служители.

Не бързайте, когато провеждате събеседване с кандидата. Проверете навиците му, предложете му да реши някакъв проблем. Изяснете си какъв е като човек, с какво живее, какво иска от живота.
Помнете – много хора могат да бъдат рок звезди при събеседването, а после да се окажат посредствени служители.

Стремете се към простота

Пет минути работа със Стив Джобс се оказаха по-ценни от пет години на работното ми място, казва Марк Тачи, като си спомня първата презентация на продукт.

Той очаквал Джобс да задава въпроси, да чете инструкцията за експлоатация или да оценява външния вид на устройството. Нищо подобно не се случило. Стив просто отишъл до пулта и започнал да използва продукта. Ако той се окажел недостатъчно опростен и разбираем, Джобс го отказвал.
Помислете за продуктите Apple: всеки от тях вие просто изваждате от кутията, включвате го и започвате да работите с него. Всички детайли са обмислени, елементите се намират точно където трябва, а дизайнът е максимално опростен.

Има две причини за подобен подход. Първо, простите продукти се използват лесно, а това привлича голям брой купувачи. Второ, вземайки в ръка един прост продукт, човек бързо се ориентира в управлението му, тоест – чувства се експерт.
Когато човек разбира своята джаджа от и до, той не само се чувства умен, но и се привързва към фирмата, която му е дарила това усещане.
За да се създаде действително опростен и разбираем продукт, трябва да се приложи невероятно количество усилия. Но когато постигнете целта си, ще можете да промените света.

Предлагайте комплексно решение

Apple е една от първите компании, която предложи на хората комплексно решение, а не отделен продукт. Не се налагаше да се купува дъното от един производител, процесора – от друг, видеокартата – от трети. Apple продаваше всичко наведнъж, представяйки не толкова продукт, колкото – решение. Именно това става един от най-важните уроци за Марк Тачи, който въплъщава тази концепция и в своята компания Vendini. Ако вие предлагате не продукция, а решение на проблем, хората започват да ви ценят.

Фрагментарният продукт става все по-малко популярен. Хората избират тези стоки и услуги, които предлагат комплексно решение. Още по-добре, ако няколко продукта на една и съща компания могат да работят заедно и да увеличават ефективността като цяло.

Разрешете на вашите служители „да си играят“

Марк Тачи не харесва всичко, което е научил по време на работата си при Джобс. Например – Джобс е бил невероятно предан към своята работа и изисквал същото от подчинените си. Това създава култура, вътре в която работещите се страхуват да изкажат собствено мнение, особено акот то се отнася до продукцията на конкурентите. Но инженерите са длъжни да се интересуват от чуждите разработки, чуждата продукция и да предизвикват самисе себе си, за да намират най-добрите решения.

Затова Марк не е съгласен с политиката на Джобс. Той смята така – ако сте наели правилния човек, то той трябва да е любопитен. Това е полезно. Ако някой от неговите разработчици поиска да научи нов език за програмиране, Марк ще плати курса му. Някои от продуктите на компанията Vendini стават възможни само защото служителите са посещавали различни изложения, уъркшопи и лекции.

Ако вашите служители искат „да поиграят“ – дайте им тази възможност. Нека те получат своята порция вдъхновение и знания, нека усещат свободата си. Да започнете свой бизнес е трудно, а да „прегорите“, преди да постигнете нещо, е лесно. Понякога просто трябва да забавите хода на събитията, да станете по-избирателни в решенията си и максимално да опростите всичко. В края на краищата, точно това е правил Стив Джобс.

по www.entrepreneur.com – Милена Антонова