4 упражнения за повишаване на женското либидо

4 упражнения за повишаване на женското либидо

Женското полово влечение може да бъде силно като мъжкото, но комплексите по повод собствената външност и привичката да се игнорират сигналите на тялото пречат на жените да се отпуснат в пълна степен и да се насладят на секса с партньора. Psycholigies.ru предлага 4 упражнения, които могат да повишат женското либидо.

„Когато мъжът се намира в пика на екстаза, на него му е съвършено безразлично как в дадения момент изглеждат гърдите на партньорката, той дори очите си не отваря – твърди психологът Синди Местон, автор на изследване по темата в Journal of Sexual Medicine. – Жената, обратно, трескаво размишлява: «Боже, скоро трябва да сменя позата, в тази в момента гърдите ми изглеждат увиснали!» Мъжът в случая е абсолютно непричом, работата е само в женската самооценка”.

Неувереността в собствената физическа привлекателност не е единственият фактор, убиващ у жената удоволствието от секса. Има още една причина – женското съзнание често „няма време” за физиологична възбуда. До неотдавна се смяташе, че физиологичната възбуда и възбудата, субективно изпитвана от човека, са взаимно свързани, т.е. мъжът с ерекция или жената, изпитваща прилив на кръв в гениталиите, са длъжни в този момент да усещат и полово влечение. Но това е вярно по-скоро за мъжа, отколкото за жената.

Меридит Чиверс, сексолог от университета в Торонто, проанализира и обобщава резултатите от стотици научни изследвания, в хода на които измерва нивото на физиологична възбуда у мъжете и жените по време на гледане на еротично видео. Онова, което казвали мъжете за своята възбуда, съвпадало с резултатите от гениталните измерения.

При жените не било така. Чиверс открила, че колкото по-дълго жените гледали еротично видео, толкова по-съгласувано се проявявали двата вида възбуда. Възможно е жените просто да имат нужда от повече време за това разумът им да догони тялото. Именно затова на тях им е нужна прелюдия преди половия акт.

«Повечето жени не слушат много сигналите, които им изпращат половите органи; ние не сме приучени да им отделяме нужното внимание – отбелязва Синди Местон. – Женските полови органи не са големи, незабележими са и измененията, произтичащи с тях, не се набиват така на очи, за да предизвикат в съзнанието ответната реакция и настоятелното желание да се удовлетвори изискването на тялото.

Ако мъжът изпитва силна ерекция, той няма как да не я забележи, затова реагира по съответен начин».
Различната степен на съгласуване между субективната и физиологичната възбуда у слабия и силния пол, по думите на Чиверс, може да има биологични причини. Има изследвания, доказващи, че мъжете, за разлика от жените, по-добре разбират тялото си. Например, у мъжете е по-развито вътрешното (интероцептивно) съзнание: мъжът по-вярно от жената може да определи честотата на своя пулс, без да го измерва.

Възможно е хармонията между ума и тялото при физическата възбуда у мъжа да е следствие от това, че техният разум получава сигнали непосредствено и единствено от своето тяло, докато жените са настроени на по-широк диапазон – ситуацията като цяло и личните представи за собствената сексуалност.
Психологът Лори Брото е разработила програма за повишаване на сексуалната възприемчивост за жени, които се жалват от снижение на либидото. Главната цел е да се съединят разумът и телесните усещания. Ето и 4 упражнения за това.

Медитация

Защо е необходима: да се научим да връщаме разума си „тук и сега” всеки път, когато възникват отвличащи мисли.
Вземете прост предмет – примерно монета, и бавно, от двете страни, я изучете внимателно: на усещане, на вид, на мирис, дори може леко да я захапете, за да усетите вкуса в устата си.

Ако мозъкът ви започне да се отвлича, внимателно и спокойно го връщайте към обекта. Изпълнявайте упражнението 10 минути на ден: по време на разходка, след ядене, след измиване на чиниите. Вариант: медитирайте по традиционния способ – затворете очи и мълчаливо, в тишината се концентрирайте напълно върху процеса на дишане.

Изучаване на собственото тяло

Защо е необходимо: Научете се да игнорирате по време на секс мислите за своите физически достойнства и недостатъци. Научете са да гледате на тялото си без смущения и комплекси. Разглеждайте тялото си, вземайки душ или вана, когато се изтривате с хавлията. В момента, в който съзнанието ви започне да формира оценка за външността, в същия момент го връщайте към чистото съзерцаване на тялото.

Следващия път повторете упражнението, разглеждайки с помощта на малко огледало цялото си тяло, включително половите органи. Докоснете ги (без да мастурбирате), въздържайки се от оценъчни разсъждения, концентрирайте се само върху това, което правите.

Автотренинг

Защо е необходим: помага да се промени отношението към собственото тяло и да се научите да изпитвате удоволствие от секса. Изпълнявайте упражнение 2 и си говорете: «Моето тяло е сексуално», «Аз съм сексуално привлекателна», «Наслаждавам се на своята сексуалност».

Хармония на душата и тялото

Защо е необходима: Да се научим да съчетаваме физическата възбуда и емоционалното удоволствие. Използвайте вибратор, гледайте еротичен филм или сами пофантазирайте на сексуална тема, за да постигнете възбуда. След 5 минути направете почивка. Изпълнете упражнение 2, за да се настроите напълно върху желаното усещане.